Arrestatiebevel Putin uitgevaardigd voor oorlogsmisdaden
17 Mar 2023, 16:54
foto
De Russische president Vladimir Putin en Maria Lvova-Belova, de Russische commissaris voor kinderrechten tijdens een bijeenkomst vorige maand. (Getty Images)


Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Putin. De rechtbank stelt dat hij verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden en heeft haar vorderingen gericht op de onwettige deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland.

Er staat dat de misdaden in Oekraïne zijn gepleegd vanaf 24 februari 2022, toen Rusland zijn grootschalige invasie lanceerde. Moskou heeft de beschuldigingen ontkend en bestempeld als "schandalig".

Van de arrestatiebevelen zal waarschijnlijk weinig komen - het ICC heeft geen bevoegdheid om verdachten te arresteren en kan alleen jurisdictie uitoefenen binnen de landen die lid zijn van het hof.

Rusland is geen ondertekenaar - dus het is onwaarschijnlijk dat de president zal worden uitgeleverd, maar het kan hem op andere manieren beïnvloeden, zoals het niet kunnen reizen.

In een verklaring zei het ICC dat het redelijke gronden had om aan te nemen dat Putin de misdaden rechtstreeks heeft gepleegd en ook samenwerkte met anderen. De rechtbank zei ook dat hij zijn presidentiële bevoegdheden niet had gebruikt om de deportatie van kinderen te stoppen.

De Russische commissaris voor kinderrechten, Maria Lvova-Belova, wordt ook gezocht door het ICC voor dezelfde misdaden. In het verleden heeft ze openlijk gesproken over pogingen om Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn gebracht te indoctrineren.

Afgelopen september klaagde Lvova-Belova dat sommige kinderen die uit de stad Mariupol waren verwijderd, "slecht spraken over de Russische president, vreselijke dingen zeiden en het Oekraïense volkslied zongen". Ze heeft ook beweerd een 15-jarige jongen uit Mariupol te hebben geadopteerd.

In reactie op de bevelen zei het Kremlin dat het de jurisdictie van het ICC niet erkent. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei dat alle beslissingen van de rechtbank "nietig" waren met betrekking tot Rusland.

Het ICC zei dat het aanvankelijk overwoog om de arrestatiebevelen geheim te houden, maar besloot ze openbaar te maken voor het geval het verdere misdaden zou stoppen.

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev ging zelfs zo ver dat hij het bevel vergeleek met toiletpapier. "Het is niet nodig om uit te leggen WAAR dit papier moet worden gebruikt", zei hij op Twitter, met een toiletpapier-emoji.

Russische oppositieleiders verwelkomden de aankondiging, met de gevangengenomen Kremlin-criticus Alexei Navalny's naaste bondgenoot Ivan Zhdanov die "wow!" tweette.
"Een arrestatiebevel voor Putin! Ja, een symbolische stap. Maar hoe belangrijk is het!" schreef hij.

De Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin zei dat de beslissing "historisch was voor Oekraïne en het hele internationale rechtssysteem", terwijl de presidentiële stafchef van Oekraïne, Andriy Yermak, de beslissing prees als "slechts het begin".

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Jan Lipavsky, zei dat het ICC gelijk had met het uitvaardigen van het bevel en dat Putin "berecht moet worden voor de misdaad van agressie".

Jonathan Leader Maynard, een docent internationale politiek aan King's College London, zei dat het onwaarschijnlijk is dat Putin al te veel last zal hebben van de arrestatiebevelen, aangezien het ICC "vertrouwt op medewerking van regeringen om mensen daadwerkelijk te arresteren, en de Russische regering zal hier uiteraard niet aan meewerken."

Maar hij zei dat het van invloed zou kunnen zijn op de vrijheid van Putin om de wereld rond te reizen, aangezien andere landen die het ICC hebben ondertekend, zouden kunnen helpen bij zijn arrestatie.
Advertenties

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May