De mindset van Surinamers in crisistijd
17 Mar, 04:48
foto


Met heel veel hoop en vastberadenheid zijn Surinamers in mei 2020 naar de stembus geweest om te stemmen voor een regering, die het leeg geroofde Suriname kon redden en weer op de rails zetten.

Wat men aantrof was erger dan geanticipeerd
Dan zit je ermee en gelijk zelf ook direct de fout in met friends en family benoemingen door de hele coalitie gepleegd. Ondanks wat goeie dingen bereikt, is de economie in freefall en veel burgers zijn de wanhoop nabij.

Twee dynamieken noodzakelijk om uit het dal te komen

1. THINGS: Dat zijn de rationeel/analytische componenten: Intentie en visie, geloof, communicatie, beleidsplan, geld, begroting, vakkennis, strategie, tijdslijn,monitoring inputs, regels en wetten, uitvoeringsinstituten.
2. PEOPLE: wij mensen die de THINGS moeten waarmaken en dus te maken hebben met: vakkennis, commitment, job skills, opleiding, verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen, eerlijkheid, integriteit, passie, juiste mindset, eigen lichamelijke en mentale fitheid, maar ook met emoties, vriendjespolitiek, machtzucht, eigen belang, zelfverrijking, corruptie…
De 'things' aspecten zijn we goed in, doch de meest complexe variabele is de 'people’ en met name de dieper liggende menselijke aspecten negeren wij. Dat belicht ik kort in dit artikel.

Nieuwe Mindset, nieuwe Toolset en nieuw Leerproces  (MTL)
Is een uit meer als dertig jaren praktijkervaring voortgekomen methode, die veranderingen in vervelende gewoonten en storende, saboterende patronen bij de mens mogelijk maakt, middels een juiste mindset ontwikkeling.
De mens ontvangt op elk moment van de dag positieve en negatieve triggers.Triggers komen voort uit acties, gebeurtenissen, situaties in zijn omgeving: politiek-sociaal, privé, en school, werk omgeving en dan impact heeft op de mindset van de persoon en anderen.. Die triggers komen binnen in de hersenen van de persoon voor verwerking.
Helaas zijn er meer negatieve dan positieve triggers.

Triggers als: alles is duur, koers door het dak, anderen die zich verrijken ten koste van de gemeenschap, onderwijs en gezondheidszorg op barsten, slechte wegen, slechte dienstverlening, overbodige regels, hoge criminaliteit.
                                                             
Dat samenspel en verwerking in de hersenen op binnen komende triggers vormt dan de mindset (gemoedstoestand) van de persoon op dat moment.
De mindset (ook genoemd software van de mens) stuurt dan welke gedachten zullen ontstaan en in samenwerking met het verstand, worden dan keuzes gemaakt en actie ondernomen.

Triggers→verwerking in mind→mindset→gedachten/intenties→keuzes→actie/gedrag.

En zo schommelt onze mindset door de dag. Ene moment in hoge kwaliteit dus dan goede gedachten en acties en ander moment weer lage mindset dus minder goede gedachten,en acties.

Kunt u zich voorstellen in welke kwaliteit mindset meeste Surinamers nu zitten?
1 Kleine groep burgers die haast altijd in een hoge kwaliteit mindset zijn ondanks intense triggers die op ze afkomen, doch die goed weten te handelen vanuit een gebalanceerde mindset. Goed gedrag en acties,de hard werkende en productieve Surinamers.

2. Helaas grootste groep burgers die af en toe in (1) zijn,maar toch vaker momenten tot maanden of jaren in een lage mindset zitten,doordat ze de intense triggers niet naar behoren kunnen handelen. Hier dus naast goed gedrag toch ook tijden van slecht gedrag, acties en demotivatie. Deze periode van slecht gedrag kan frequenter dan wel hardnekkig voor jaren zijn.Dus neiging o.a naar zelf verrijking, eigen belang,corrupt zijn,gemakzucht, zitten niets doen en toch geld in handen willen, non-productief, het onbehagen compenseren middels quickfix plezier. Juist deze groep  heeft de overhand die gaat stemmen in 2025.Een deel van groep 2 beland in  chaotische mental health, depressie, vaak ziek zijn, suïcidaal, criminaliteit…  

Een computer heeft de juiste software nodig om een opdracht uit te voeren.Zo ook bij de mens, heb je een intentie, beloof je wat maar de juiste mindset (software) is er niet,dan wordt die intentie/belofte nooit werkelijkheid. En dat is nu het probleem in de people dynamiek.Wij burgers zeggen en praten veel maar als dat gegeven niet wordt gesteund door de juiste mindset, komt er van de uitvoering niets van terecht.En dat doen we al 47 jaar.

Enkele voorbeelden: haast in ieder artikel lees je dat men integer moet zijn, dienend leiderschap moet tonen, in nationaal belang denken, productie stimuleren, doch als de uitvoerders en leidinggevenden niet de juiste mindset (software) ervoor hebben,kan je duizend roepen en mooie dingen zeggen, het gaat niet komen.
Plus, heeft Suriname het probleem dat veel overheidskantoren insufficiënt zijn, kortom zowel de things als de people zijn niet ready om al die mooie dingen die we uitkraaien tot uitvoering te brengen.

Protesteren op straat, ja, maar verandert er dan wat aan de mindset? Misschien in de ‘things' wat, maar de mindset? Zo ook,een zakenkabinet, en dan? Hebben die wel de juiste mindset en things? We zitten als ratten in de val want behalve dat de 'things' in chaos zijn, wij de people kunnen maar niet de juiste mindset opbrengen.

Voorstel
De gewenste strategie is de 'things' opkrikken, middels gerichte scholing en gelijkertijd werken aan burgers, van hoog tot laag, hun MTL model, zodat er meer burgers van 2 terug gaan in de groep van 1.

Drs. Soeresh Gobardhan, arts voor anti-aging & mindset ontwikkeling
soereshgobardhan@gmail.com
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March