Antwoord op minister Ramadhin 'Medisch behandeling in geding'
06 Mar 2023, 12:21
foto


Er heeft een evaluatie plaatsgevonden van de Armulov regeling dat nader uitgewerkt gaat worden, echter is dat niet het probleem op het moment. Ook de prognose van de patiënt is niet behandeld in ons eerste artikel. Het gaat immers om patiënten die niet uitgezonden kunnen worden, terwijl ze wel goedkeuring hebben van de Geneeskundige Commissie.  

Vanochtend toen wij wakker werden lazen wij het artikel, en zagen wij tot onze verbazing dat de minister ontkent dat er nu sprake is van een stop. Zoals aangehaald is er op dit moment een schuld van SRD 80.000.000 bij SZF Armulov. Er werden patiënten weggestuurd, er kwamen financiën binnen, maar deze waren te laag waardoor de Colombiaanse instellingen hebben aangegeven geen patiënten meer te accepteren.

Recent was er een aantal gevallen dat met spoed behandeld moest worden, anders was de kans op overlijden groot. Voor deze groep is er $50.000 vrijgemaakt door de regering, waardoor Colombia toch een uitzondering heeft gemaakt. Echter, de huidige goedkeuringen kunnen nog steeds niet doorgestuurd worden gezien er gewoon geen geld is, en de schulden torenhoog zijn. Nogmaals, Colombia reageert niet eens meer op verzoeken vanuit Suriname.

Vanochtend hebben wij dit nagetrokken bij de instanties die gaan over de goedkeuring en/of uitzending, en deze geven aan dat ze worden platgebeld door patiënten die vragen wanneer ze weg kunnen. Het antwoord van de instanties is en blijft dat er niets is veranderd.

De minister heeft met zijn reactie valse hoop gegeven bij de al zieke patiënten, en dit komt nu op het bord van de uitvoerende instanties te liggen.

Ook is naar voren gekomen dat binnenlandse behandelingen die vallen onder de (Armu)LOV (lokale opbouw voorzieningen) ook geen doorgang kunnen vinden. De Armulov pot voor de aanschaf van hulpmaterialen die nodig zijn voor operatie in Suriname is leeg.

Met dit stuk willen wij de samenleving en DNA laten weten dat er niets is veranderd, uitzendingen nog steeds niet mogelijk zijn, en een oplossing nog niet in zicht is.

Wij hopen dat de minister met SPOED in gesprek gaat met de president en minister Financiën om deze dilemma op te lossen.

Rayeed Nasibdar
Gloria Bottse
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May