Israël wil dat Brazilië Iraanse oorlogsschepen wegstuurt
02 Mar 2023, 21:06
foto
Het Iraanse militaire schip Iris Dena meerde aan in de haven van Rio de Janeiro. (Foto: Reuters)


Israël heeft donderdag, vandaag, het besluit van Brazilië om onder druk van de VS ligplaats te verlenen aan twee Iraanse oorlogsschepen, bekritiseerd. Tel Aviv drong er bij de regering van president Luiz Inacio Lula da Silva op aan, om ze weg te sturen.

De schepen meerden zondag aan in Rio de Janeiro. Reuters meldde dat Brazilië hen in januari had geweigerd, in een gebaar van Lula toen hij naar Washington vloog om de Amerikaanse president Joe Biden te ontmoeten.

Israël en Iran zijn al tientallen jaren verwikkeld in een conflict in de stijl van de Koude Oorlog, met onder meer wederzijdse beschuldigingen van maritieme sabotage, ook al staat Teheran wereldwijd onder toenemende druk vanwege zijn nucleaire programma en regionaal gedrag.

Lior Haiat, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de Braziliaanse ligplaats voor de oorlogsschepen "een gevaarlijke en betreurenswaardige ontwikkeling". Hij beschuldigde de Iraanse marine ervan samen te werken met gesanctioneerde entiteiten in Teheran. "Het is nog niet te laat om de schepen te bevelen de haven te verlaten", zei Haiat op Twitter.

In een bericht van 23 februari in een Braziliaans blad stond dat de oorlogsschepen toestemming hadden gekregen om aan te meren tussen 26 februari en 4 maart. Tijdens een persconferentie van 15 februari had de Amerikaanse ambassadeur in Brazilië erop aangedrongen de schepen niet toe te staan aan te meren.

Diplomatie met Iran was een van de hoogtepunten van Lula's pogingen om de internationale positie van Brazilië tijdens zijn vorige presidentiële termijnen te versterken. Hij reisde in 2010 naar Teheran om de toenmalige president Mahmoud Ahmadinejad te ontmoeten, toen hij probeerde een nucleair akkoord tussen Iran en de Verenigde Staten tot stand te brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May