Jubithana: Paniek zaaien over luchtvaartsector misplaatst
02 Mar 2023, 00:00
foto
Minister Albert Jubithana van TCT


Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) vindt het totaal misplaatst dat de samenleving wordt opgeschrikt over zaken die mis zouden zijn binnen de luchtvaartsector. De bewindsman zegt in gesprek met Starnieuws dat hij juist tijdens de begrotingsbehandeling uitgebreid ingegaan is op de situatie. Er is enige tijd onderhandeling gaande met deskundigen uit het buitenland om naar Suriname te komen om het Instrument Landing System (ILS), in orde te maken. Diverse zaken worden aangepakt die jarenlang verwaarloosd waren.

De Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) heeft in een persbericht gemeld dat het ILS op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven, sinds 6 februari defect is. Dit apparaat is nodig opdat vliegtuigen tijdens slecht zicht veiligere landingen kunnen maken. Ook de ZY-VOR - een van de navigatiesystemen waarmee de luchtverkeersleiders vliegtuigen uit elkaar houden, is al langer dan een jaar stuk.

De bewindsman merkt op dat vanuit het ministerie frequent contact is met het hoofd van de Luchtvaartdienst over de situatie en de voortgang van zaken is besproken. Jubithana wijst er ook op dat de vliegwereld via een Notam (notice to Airmen) op de hoogte is gesteld van de restricties. Vliegtuigen die landen op de luchthaven moeten wel zodanige navigatieapparaten hebben dat ze veilig kunnen landen onder begeleiding van de luchtverkeersleiding.

De deskundigen uit het buitenland moeten ook tijd inruimen om naar Suriname te vliegen om de apparaten in orde te maken. Dit gebeurt op basis van beschikbaarheid. De onderhandelingen zijn zover dat het team binnenkort gehaald kan worden naar Suriname. Jubithana merkt op dat een jarenlange achterstand van contributie aan de burgerluchtvaartorganisatie ICAO ingelopen is, waardoor het land weer stemrecht heeft. ICAO heeft ook toegezegd Suriname te zullen bijstaan op luchtvaartgebied. De overvliegtarieven worden aangepast. Dit zal ervoor zorgen dat de verdiensten groter worden. Het ministerie van Financiën & Planning heeft op de begroting juist middelen opgenomen om achterstanden in te halen.  Het is volgens de bewindsman totaal niet nodig om paniek te zaaien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May