Satca: Luchtverkeersveiligheid in kritieke gevarenzone
01 Mar 2023, 16:52
foto


Enorme vertragingen, annuleringen en omleidingen van het luchtverkeer zullen binnenkort een feit zijn, waarschuwen de luchtverkeersleiders verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca). Het Instrument Landing System (ILS), waarmee vliegtuigen tijdens slecht zicht veiligere landingen kunnen maken op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven, is sinds 6 februari defect.

Tijdens de vliegramp op 7 juni 1989 was dit systeem ook defect. Bij de crash kwamen 178 mensen om het leven. Maar de autoriteiten schijnen de les niet begrepen te hebben. Behalve dat het ILS dood is, is het ZY-VOR - een van de navigatiesystemen waarmee de luchtverkeersleiders vliegtuigen uit elkaar houden al langer dan een jaar stuk.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme die op de hoogte is van de situatie, lijkt niet bij machte het gevaar te kunnen bevatten. Alhoewel hij langer dan een jaar op regelmatige basis wordt geïnformeerd over de ontwikkelingen, heeft hij nog geen concrete en zichtbare acties ondernomen.

De Satca zegt dat doordat er nu minder opties zijn om vliegtuigen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, de werkdruk op de luchtverkeersleiders al een hele poos alleen maar blijft toenemen. Gekwalificeerd personeel is vertrokken omdat de werkomstandigheden en de beloning maar niet verbeterden. De dienst luchtverkeersleiding kampt daardoor met een 'extreme' onderbezetting.

Aangezien er geen zicht is wanneer de systemen hersteld of vervangen worden, heeft de Satca het voortouw genomen om publiekelijk te waarschuwen voor het naderend onheil in de vliegveiligheid.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May