C-47 verschoont zich van criminele handelingen actievoerders
18 Feb 2023, 14:24
foto


De Progressieve Vakcentrale 47 (C-47) zal geen enkele ownership nemen voor de ontaarding van het protest en de daarop gevolgde vernielingen, "omdat zij geen deel heeft gehad in het uit de hand lopen van het volksprotest en de acties van individuen die onrechtmatige en crimininele handelingen hebben gepleegd." In een verklaring eisen de VSB, ASFA, AKMOS, Bankiersvereniging en PLIS van de organisaties die hadden opgeroepen om te protesteren dat zij ook de verantwoordelijkheid over de resultaten van de oproep eindelijk op zich te nemen.

Ook de Vereniging van Economisten (VES) heeft een soortgelijk oproep gedaan. "De leiders die mogelijk buiten beeld hiertoe hebben aangezet en de klaarblijkelijke daders die dienen zonder aanzien des persoons te worden opgespoord en berecht voor hun wandaden en verantwoordelijk te worden gesteld voor de herstelkosten," stelt de VES.

"Wij hebben tot nu toe van zowel politieke organisaties als vakbonden geen handelingen gezien om in navolging van hun oproep tot protest, ook op te roepen om de rust te doen terugkeren," zeggen de VSB, ASFA, AKMOS, Bankiersvereniging en PLIS. "Deze organisaties dienen ownership te nemen van de uitkomsten en worden mede verantwoordelijk en mogelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die is geleden en de hierdoor veroorzaakte verdere verslechtering van de toch reeds precaire economische situatie."

C-47 zegt dat het enorm geschokt is door de wijze waarop dat wat door de organisatoren was aangekondigd als een vreedzame protestactie, is ontaard in ordinaire plunderingen en vernietigingen van eigendommen van zowel bedrijven als individuen.

In een verklaring zegt C-47 dat het het initiatief had genomen om een actie af te kondigen die tot doel had het economisch verkeer vanaf 11.00 uur stil te leggen. "Het actieparool was de bedrijven te sluiten om 11.00 uur en daarna naar huis te gaan. Voorst heeft zij het aan de leden van de lidbonden overgelaten om zich te begeven naar het plein."

C-47 stelt nadrukkelijk dat hij geen organisator was van de acties op het plein. Bestuursleden van de vakcentrale, onder wie de voorzitter Robby Berenstein, waren wel aanwezig rondom het plein, "maar hebben duidelijk te kennen gegeven dat het een volksprotest was."

De vakcentrale stelt dat zijn eisen gesteld aan de regering, aan de vooravond van de aangekondigde acties op 17 februari, nog recht overeind staan. Het verwacht nu concrete daden van de overheid, omdat de rek er uit is voor grote delen van de werkers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May