Ravaksur/vakbondsleiders: De rek is eruit!
09 Feb 2023, 14:43
foto
Vakbondsleiders tijdens een persconferentie vandaag over de economische situatie van het land. Er is geen rek meer bij de werkers wordt benadrukt. (Foto: René Gompers)


"De rek is eruit, de rek is eruit!" wordt er benadrukt door de Ravaksur. Mensen kunnen de stijgende prijzen voor goederen en diensten niet meer aan. Ook voor het gedrag van de regering raakt het geduld op. De maatregelen die de regering wil nemen om haar inkomsten te vergroten -ten koste van het volk- mogen niet doorgaan. Er moet gezamenlijk worden opgetreden tegen de regering, is er op de persconferentie van Ravaksur opgeroepen.

Diverse vakbondsleiders hebben bij AVVS de Moederbond hun grieven over de maatregelen van 'lanti' geuit. Om haar uitgaven te verkleinen en inkomsten te vergroten gaat de overheid onder andere subsidies afbouwen. Dit gebeurt op rigoureuze wijze. Begonnen is met de afbouw van subsidie op diesel. De prijs aan de pomp is omhoog geschoten. Over enkele weken zullen de prijzen nog eens stijgen.

"De rek is eruit als het gaat om de koopkracht en het gedrag van deze regering," geeft Robby Berenstein, voorzitter van C-47 aan.  Prijzen stijgen enorm, men kan dat niet meer dragen benadrukt hij. Hij beklaagt zich over de manier waarop de regering met de bonden omgaat. "Er is dialoog, men hoort je aan, je geeft presentaties en geeft ook alternatieven maar men gaat toch doen wat ze willen," deelt hij mee.

Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond, eist dat de loonbelasting afgeschaft moet worden nu btw is ingevoerd. Er moet nog een koopkrachtversterking komen,stelt hij. Niet alleen de SRD 1.800 voor bepaalde groepen. "De koopkracht moet niet eronder lijden," benadrukt hij. De maatregelen moeten opgeheven worden. Berenstein geeft aan dat er genoeg alternatieven aan de regering zijn gepresenteerd om de koers te stabiliseren en om aan extra inkomstem te komen; ze worden gewoonweg niet uitgevoerd.

"De maatregelen mogen niet doorgaan. Als land en volk kunnen wij dit niet accepteren!" benadrukt Armand Zunder, voorzitter PWO. Of er straatacties komen is op dit moment nog niet duidelijk. Er moet met veel rekening gehouden worden geeft men aan. De leden van de verschillende bonden moeten bepalen of er protestacties komen. Maar er moet wel iets gebeuren want de rek is eruit. " A san musu stop," merkt Marcellino Nerkust, president van het FOLS-presidium op. "Eigenlijk unu doro a punt kba dat um tap ala sani. No wan plane musu lande."

Ravaksur gaat morgen een gesprek hebben met president Chan Santokhi. Snijders deelt mee dat de president duidelijk zal worden gemaakt dat de rek eruit is en "dat we de mensen niet gaan kunnen tegenhouden als ze zich beginnen te roeren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May