Nog geen oplossing brandstofvraagstuk SOL
05 Feb, 04:54
foto
Lange rijen bij GOw2 pompstations. Bij GOw2 Kwattaweg stonden rond middernacht nog lange rijen auto's. Veel pompen zijn droog gelopen omdat SOL beduidend minder brandstof levert. (Foto: René Gompers)


Er is nog geen oplossing gevonden door de regering om te voldoen aan de eis van oliemaatschappij SOL om de achterstallige rekening van ruim SRD 250 miljoen te betalen. Ook wil de oliemaatschappij dat de subsidie op brandstof wordt stopgezet. Er stonden lange rijen bij GOw2 stations van mensen die wilden tanken.

Door de subsidie is de schuld van de overheid enorm opgelopen bij SOL. Er wordt bijkans SRD 10 op een liter diesel gesubsidieerd door de overheid. Ook benzine is nog niet marktconform. De regering wil de subsidie in fasen afbouwen en overgaan tot subjectsubsidie. Dit geldt ook voor elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten.

SOL lijdt door de subsidie op brandstof ook koersverliezen. De oliemaatschappij heeft voorgeschoten. De leverancier heeft besloten dat voortaan vooraf betaald moet worden, waarna de brandstof pas geleverd wordt. De SOL heeft een verminderde voorraad waardoor retailers zeer beperkt kunnen worden bevoorraad. Hierdoor zijn veel pompstations gesloten.

Velen in de samenleving zijn huiverig over de verhoging van brandstof. Mensen staan urenlang in de rij om te kunnen tanken, aangezien de prijs nog niet verhoogd is. De rush op de pompstations die open zijn, is groot.
Advertenties