SOL eist afbouw subsidie brandstof; schuld SRD 250 miljoen
04 Feb 2023, 01:56
foto
Mark Goede, Regional Manager SOL Suriname/Guyana.


Oliemaatschappij SOL moet vanaf 1 februari haar leverancier vooruit betalen om brandstof te kunnen kopen. Mark Goede, Regional Manager Suriname/Guyana, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat door de grote achterstand aan betalingsverplichting de leverancier op basis van de betaling vooraf brandstof levert. Door de subsidie van ongeveer SRD 10 op een liter diesel is er een grote schuld ontstaan van de overheid bij de oliemaatschappij.

Door de beperkte aanvoer van brandstof, kan er minder geleverd worden aan de retailers. Hierdoor lopen ze vroeg droog. Door de verminderde aanvoer zijn de voorraden ook veel minder. Goede zegt dat de betalingsachterstand van de overheid door de subsidie op brandstof is opgelopen tot ongeveer SRD 250 miljoen. "Daarom eisen wij dat de subsidie wordt afgebouwd. Het is ons werkkapitaal dat hierin gaat vastzitten", legt Goede uit.

De oliemaatschappij lijdt ook koersverliezen als de betaling na twee tot drie maanden plaatsvindt. Er wordt koerscompensatie geëist voor de verliezen die zijn geleden op de subsidiegelden die voorgeschoten worden. "De leverancier zegt 'eerst geld zien... dan olie'. Dat is helaas de harde realiteit", benadrukt Goede. "Wij zijn niet gestopt met levering, maar we distribueren door de verlaagde aanvoeren, ook fors minder".
Advertenties