Brazilië laat oud vliegdekschip zinken in de Atlantische Oceaan
05 Feb 2023, 06:52
foto
Het Braziliaanse vliegdekschip Sao Paulo in 2011. (Foto via Reuters)


Brazilië bracht een buiten gebruik gesteld vliegdekschip tot zinken in de Atlantische Oceaan voor de noordoostkust van Brazilië, zei de Braziliaanse marine. Waarschuwingen van milieuactivisten dat het roestende in Frankrijk gebouwde schip uit de jaren 60 de zee en de mariene voedselketen zou vervuilen, mochten niet baten.

Het schip van 32.000 ton dreef al drie maanden voor de kust sinds Turkije het de toegang weigerde om daar te worden gesloopt omdat het een gevaar voor het milieu was. Het schip werd daarop terug gesleept naar Brazilië.

Het vliegdekschip werd vrijdag laat tot zinken gebracht tijdens een "gepland en gecontroleerd zinken", zei de marine in een verklaring, die "logistieke, operationele, ecologische en economische verliezen voor de Braziliaanse staat zou voorkomen".

De romp van de Sao Paulo is tot zinken gebracht in de Braziliaanse jurisdictiewateren, 350 kilometer uit de kust waar de zee 5.000 meter diep is, een locatie die is gekozen om de impact op de visserij en ecosystemen te verzachten, aldus de marine.

Federale openbare aanklagers en Greenpeace hadden de Braziliaanse regering gevraagd om het zinken te stoppen, omdat ze zeiden dat het "giftig" was vanwege gevaarlijke materialen, waaronder 9 ton asbest gebruikt in lambrisering.

"Het zinken van het vliegdekschip Sao Paulo gooit tonnen asbest, kwik, lood en andere zeer giftige stoffen in de zeebodem", zei Greenpeace in een verklaring. Het beschuldigde de Braziliaanse marine ervan de bescherming van de oceanen te verwaarlozen.

Het vliegdekschip van de Clemenceau-klasse diende vier decennia lang bij de Franse marine als de Foch, die 40 oorlogsvliegtuigen kon vervoeren.

Defensie-expert en voormalig congreslid van het buitenlands beleid, Pepe Rezende, zei dat het vliegdekschip in 1998 door de Braziliaanse marine was gekocht voor slechts US$ 12 miljoen, maar een renovatie van US$ 80 miljoen nodig had, wat nooit is gedaan.

Nadat de koerier buiten gebruik was gesteld, kocht het Turkse scheepsrecyclingbedrijf Sök Denizcilik Tic Sti de romp voor IS$ 10,5 miljoen, maar moest het terug over de Atlantische Oceaan slepen toen Turkije het de toegang tot zijn scheepswerf verbood.

De Braziliaanse marine zei dat ze het bedrijf had gevraagd om de koerier op een Braziliaanse scheepswerf te repareren, maar nadat uit een inspectie bleek dat het water opnam en dreigde te zinken, verbood de marine het schip om Braziliaanse havens binnen te varen. Het besloot toen om de Sao Paulo op volle zee tot zinken te brengen.

De wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf in Brazilië, Zilan Costa e Silva, zei dat de verwijdering van de vervoerder de verantwoordelijkheid van de Braziliaanse staat was volgens het Verdrag van Bazel van 1989 inzake de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijk afval.

Greenpeace zei dat het zinken in strijd was met het Verdrag van Bazel, het Verdrag van Londen ter voorkoming van verontreiniging van de zee en het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen.

"De Braziliaanse marine koos ervoor om het milieu te schaden en miljoenen dollars te verliezen in plaats van openbare inspectie van het schip toe te staan", zei Greenpeace. Het noemde het zinken de "grootste schending van chemicaliën- en afvalovereenkomsten ooit door een land begaan".
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April