Adhin: SRD 4 miljard extra bankbiljetten in omloop
05 Feb, 08:47
foto
NDP-ondervoorzitter Ashwin Adhin zaterdagavond tijdens de kadermeeting in Ocer. (Foto: René Gompers)


NDP-ondervoorzitter tevens ex-vicepresident Ashwin Adhin geeft aan dat nu 3 x zoveel SRDs in omloop zijn in het land. In 2020 ging het om 2 miljard aan bankbiljetten. Dit aantal is verdrievoudigd naar SRD 6 miljard. Hierdoor is de SRD 3 x minder waard, waardoor het geen wonder is dat de koers omhoog is gegaan. Dit is af te lezen uit de weekbalans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), houdt Adhin de kadermeeting in Ocer zaterdagavond voor.

Adhin noemt de regering een bloedzuiger, die het beste met vuur bestreden kan worden. Daarom is het volgens hem nodig om het vuur weer aan te steken. "Let a faya!" Adhin vindt dat de regering aan geldschepping heeft gedaan door meer biljetten in omloop te brengen. Hij vraagt zich af waar de SRD 4 miljard is gegaan. Hoewel de governor van de CBvS beweert dat de SRD 95% dekking heeft, meent Adhin dat dit niet het geval is. De geldpers is volgens hem in werking gezet. Hij hekelt ook de hoge rente (tot 90%) van de termijndeposito.

Het zijn volgens Adhin krokodillentranen van de regering die de vorige regering de schuld geeft van alles. De president heeft onlangs aangekondigd dat de internationale reserve ruim US$ 1 miljard is. De NDP-topper vraagt zich af waarom dan de schuldaflossing van Oppenheimer van US$ 70 miljoen per jaar niet kan worden betaald. "Of is men bang dat IMF boos gaat worden?"

Advertenties