Codettes Suriname weer succesvol met ontwikkelen robots
29 Jan, 18:41
foto
Leerlingen van Codettes Suriname hebben voor een 3e keer op rij een Hackomation gewonnen van de hoger geschoolden. (Foto's: René Gompers)


Robots voor de tuinbouw, een handschoen die gebarentaal in tekst of geluid omzet, een bril waarop je berichten van je telefoon kan zien en lezen, een camerasysteem voor scholen dat klassen in de gaten houdt en helpt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dit zijn enkele van de producten die studenten van Codettes Suriname (jongeren tussen 12 en 18 jaar) hebben gepresenteerd op de diploma uitreiking vrijdag. De school gaat de trainingen uitbreiden naar de districten, het Polytechnic College en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De leerlingen hebben ook wederom, voor een derde keer op rij, een Hackomation - een wedstrijd waarbij ze werkende apparaten en systemen zelfstandig moeten bouwen - gewonnen van de hoger geschoolden. De jeugdigen hebben onder andere geleerd hoe apps en apparaten te bouwen vanaf 'scratch': het idee, de bouw, de bedrading, het besturen, programmeren, code schrijven is ze op praktische wijze bijgebracht.  De meeste 'devices' en de taken die ze uitvoeren zijn ook via een computer of app te besturen en te monitoren zijn. De leerlingen hebben hun producten op de mini beurs getoond bij Red Dot Lasergames in Paramaribo-Noord. Die bestonden onder andere uit een raket, een model van een smart farmhouse, zelfgebouwde drones die kunnen opereren in de lucht of onderwater.

De leerlingen hebben de afgelopen jaren vaker meegedaan aan wedstrijden waarbij deze type 'skill sets' vereist zijn, zoals op de Hackhathon en Hackomation. Ze hebben apps, apparaten en systemen gebouwd die ingezet kunnen worden in landbouw, voor het opwekken van energie, verzamelen van geografische of ruimtelijke data, medische hulpverlening. De Codettes zijn vaker in de prijzen gevallen. Bijzonder is dat zij drie keer op rij  wedstrijden hebben weten te winnen van universiteits- en PTC studenten. Ze zaten altijd in de top 3, 3 keer op de eerste plaats.

Julie Sundar, directeur van Codettes Suriname, is trots op haar leerlingen. "Wij zorgen ervoor dat zij op een leuke manier met technologie te maken hebben," geeft ze aan. "Ik denk dat men moet afstappen van de traditionele manier van onderwijzen. Kinderen zijn nieuwsgierig en zijn wel bereid te leren. Afhankelijk van hoe je onderwijst, nemen ze het heel snel en goed op. Ze gaan dan ook zelf verder graven." De school gaat een nieuwe klas beginnen voor kinderen tussen 8 en 11  jaar. "We merken ook dat de studenten jonger worden," merkt ze op. "Er is heel veel interesse in technologie. Er is veel jong talent aanwezig."

"Bij de laatste wedstrijd is gebleken hoe sterk en vergevorderd onze studenten zijn," merkt Sundar op. "We hebben besloten om ook de studenten van de universiteit en PTC te trainen. Er is daar heel positief op gereageerd. Het doel is op het niveau op te trekken. Dat betekent wel dat onze leerlingen dan harder gaan moeten werken. Maar dat is wat wij willen. We willen het niveau van ICT, techniek en technologie hoger helpen tillen." Enkele leerlingen zijn zo ver gevorderd dat zij ook lessen kunnen verzorgen en een FABlab (een werkruimte waar er digitaal geproduceerd wordt) kunnen beheren. De projecten worden uitgevoerd in samenwerking met IoT-Lab Suriname en gesponsord door Tullow Oil.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March