Column: Borrelpraat no. 750
22 Jan 2023, 22:46
foto


“Beste broeders, wat gaat dat snel: vorige week smeten zogenaamde ‘witte mannen, dus buitenlanders’ granaatrommel over het hek van ons gerechtsgebouw...”
‘Gelukkig heeft zowat elke belangrijke orga in dit land zijn afkeuring hierover uitgesproken en de rechtsstaat ondersteund…”
“Ja, reacties van welgemeend, gemeend tot een beetje gemeend en tenslotte pour la forme gemeend…”
“Maakt niet uit, maar het signaal is duidelijk geweest: we willen deze rommel niet!”
“Maar hoever is het onderzoek in deze zaak gevorderd? Of is het 's nachts afsluiten van wegen rond gerechtsgebouwen het enige tastbare resultaat van deze terroristische daad?”
“Maar heb geen vrees, heb hoop: het jaar van het konijn is aangevangen. Er zal nu vrede en vooruitgang komen.”
“Ja, het jaar van het waterkonijn in het tijdvak van de Land-olifant, omringd en bewierookt door vals zingende ezels, terwijl de ratten, achterna gezeten door katten, het zinkend schip jatten en de hongerige tijger loert op een aangeklede aap met staart…”
“He, meester, pas op, straks gaat een hoge aangeklede notabele een ingeklede aanklacht tegen je indienen vanwege belediging en levensbedreiging en laat de Pee-geetatrice  van het Onder Meer je oppakken.”
“Dan zal ik onze Ma-Koe gezellig schap in de politiecel gaan houden.”
“Even alle grappen op een stok, is Makoe voor zijn zelfde ouwe scheldkanonnade van september vorig jaar op FB, waarvoor hij publiekelijk al zijn excuses had aangeboden, wederom aangehouden?”
“Volgens de berichten gaat het om diezelfde opname.”
“Maar hoe kan het OM hem nog een keer daarvoor aanhouden en insluiten?”
“Omdat diezelfde opname op 18 januari jongstleden weer viraal ging en dat naar aanleiding van deze ‘heruitzending’ een van de hooggeplaatste uitgescholdenen aangifte heeft gedaan van smaad, laster, achterklep, belediging, doodsbedreiging, beroving, verkrachting, oplichting, corruptie…”
“Met alle respect, meester, maar de laatste items die u noemt vallen volgens mij niet onder de aanklacht tegen Ma-Caw.”
“Klopt, dat zijn lullifaties en leuteralisaties van mij. Ik kan dat ook.”
 “Op een van de digitale newssites wordt netjes herhaald wat Makoekeloe zoal op FB heeft uitgekraamd. Verschrikkelijk onbeleefd, onbeschoft, ongegeneerd, smerig, maar op de een of andere manier heb ik me wel geamuseerd om wie hij wat noemde. Ik bedoel: voor mij is het wel duidelijk dat betrokkene last heeft van kortsluiting en beeldstoring in zijn bovenkamer, vandaar mijn amusement.”  
“Hopelijk wordt die storing in de politiecel opgeheven en kan hij er gauw weer uit, anders stoort hij de boel daarbinnen ook nog.”
“Vrijheid van meningsuiting is niet het met moeders onderdelen in het openbaar smijten naar iedereen behalve jezelf.”
“Intussen is de verhoging van het drempeltarief bij de Spoedeisende Hulp van het AZ door de regering aangehouden. Er zal naar alternatieve financiering gekeken worden bij de grootste filantropen in ons land: de Verzekeringsmaatschappijen.”
“Wat een lachertje, populisme ten top. Arme mensen mogen niet onder die verhoogde drempelkosten lijden, al gaat de ziekenzorg verder naar z'n mallemoer. Anders gaan die verhoogde tarieven ons stemmen kosten.”
“Maar juist die sociaal zwakkeren en de verarmde middenklassers gaan nu sneller dood door de steeds slechter wordende gezondheidszorg, ziekenhuisbacteriën en gebrek aan noodzakelijke medicijnen.”
“Die doden? Ach, helaas, maar niet zo een ramp. Maar stemmen kosten onder de overgebleven levenden: dat is pas heel erg, jawel!”
“En de rijken betalen uit eigen zak in valuta voor top medische zorg hier of tot in het buitenland.”
“Net als min of meer in het onderwijs: de rijken betalen voor het betere onderwijs uit eigen zak.”
“Mag dat soms niet? Is men daar jaloers op?”
“En opeens maken we ons weer eens druk om de ongebreidelde en illegale binnenkomst van buitenlanders, vooral Haïtianen en ook Indiërs uit het land met nu de meeste inwoners ter wereld.”
“Ons land heeft vanaf het prille begin gedraaid op import arbeid. Hoe konden we anders de enorme potenties ervan benutten? Met dat handjevol dat we nu hebben, waarvan nog erbij een deel vooruit denkt te komen door luilakkerij, lijntrekkerij, werkschuwheid en door hard werkenden op te lichten, te bestelen of bruut te beroven?”  
“En steeds blazen we hoog van de toren dat we onze verdiencapaciteit als land moeten vergroten.”
“Laat men dan eerst beginnen dat achterlijk koloniale grondbeleid te herzien en meer productief dan speculatief te richten. Waarom kan de overheid geen gronden in eigendom verkopen, terwijl dat wel via particuliere verkavelaars kan?”
“En al die mensen die zulke mooie en ware artikelen schrijven, vertellen ons niet met welke werkbare corrigerende maatregelen we een goed beleid kunnen uitvoeren.”
“En vooral: wie van ons de uitvoering van die maatregelen gaat controleren en welke straffen worden uitgedeeld bij niet naleving van die maatregelen.”
“Klopt, kijk hoe die btw nu uitgevoerd wordt. Dus eerst zet je iemand achter het stuur van een bus vol kinderen, dan laat je die chauffeur om zeven uur maandagochtend op de Kwattaweg rijden en dan pas ga je hem leren hoe die bus te besturen.”
“Beste Jules, waar maak je je druk over? Zo doen wij dat hier, that’s us. Zo werden we toch zo een 48 jaar geleden ook onafhankelijk? Holderdebolder met veel kolder in de polder?”
“Klopt, de top ging lekker plunderen, want pottenkijker bakra basi was opgedonderd, en het volk bekeek het maar, een deel bleef hier, de rest ging daarheen.”
“Neem me niet kwalijk, maar jullie ouderen klagen teveel. Na al die jaren onafhankelijkheid hebben wij hier en de overigen elders in de wereld toch geleerd om te overleven? Hoeveel van ons zijn in die periode van de honger en ziekten omgekomen in een vluchtelingenkamp?”
“Oke, maar steeds werden wij door schade en schande wijs.”
“Nou, met de hoeveelheid schade en schande die wij hier sinds onze staatkundige onafhankelijkheid hebben opgelopen, worden we zo langzamerhand het meest wijze volk ter wereld.”
“Maar we zijn misschien ook het cultureel rijkste land met vier officiële Nieuwjaarsdagen: een Westers, een Chinees, een Hindoe en een Islamitisch nieuwjaar.”
“Maar gelukkig kennen we maar één Owru Yari. We zijn volgens mij het enige land ter wereld dat deze dag zo groots viert.”
“Proost daarop.”
“Ja, proost.”
 
Rappa
Advertenties