Bij strafeis OM 8 decemberzaak is voorbedachte rade rode draad
06 Jan 2023, 00:00
foto
De raadkamer bestaat uit fungerend president, Dinesh Sewratan (midden), geflankeerd door de rechters Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen.


In de 8 december strafzaak zal het Openbaar Ministerie (OM) op 31 januari zijn requisitoir houden. Tegen het vonnis van 20 jaar is hoofdverdachte Desi Bouterse in hoger beroep gegaan. Raadsman Irvin Kanhai stelde na de zitting gisteren tegenover journalisten dat voorbedachte rade niet bewezen is. Advocaat van de nabestaanden Hugo Essed is een andere mening toegedaan. Hij stelt dat de strafeis eind van de maand afgewacht moet worden. Hij had ook vooraf aangegeven dat de wraking tegen militaire rechter, kolonel Dennis Kamperveen, ongegrond zou zijn. Dat is ook de bevinding van het Hof van Justitie.

Op de zitting zijn de getuigenverklaringen van Peter van Haperen en Henk Venoaks voorgelezen, waarbij vragen zijn gesteld aan Bouterse. Hij had aangegeven dat er nauwelijks aandacht is besteed door de Krijgsraad aan deze getuigenverklaringen. Essed vindt dat Bouterse met de behandeling van deze getuigenverklaringen, juist in zijn eigen vingers heeft gesneden. Van Haperen weet niks over wat zich afgespeeld heeft rond 7 en 8 december 1982. Hij heeft de slachtoffers ook niet gesproken over coupplannen. Van Haperen verklaarde dat er een coup werd voorbereid rond kerst 1982. Dit is niet doorgegaan omdat het leger eerder heeft ingegrepen.

Ook de getuigenverklaring van Venoaks, die intussen wijlen is, heeft Bouterse niet verder geholpen. Essed merkt op dat in de getuigenverklaring Venoaks zei niks af te weten van het gereedhouden van een SLM-vliegtuig om de 15 mannen die vermoord zijn, naar het buitenland te vervoeren. Bouterse had aangegeven dat het de bedoeling was dat de gevangen genomen mannen naar het buitenland zouden worden verbannen. Venoaks zou de opdracht hebben gekregen. Bouterse heeft diverse malen aangegeven dat hij niet aanwezig was toen de mannen vermoord werden. Hij is slechts politiek verantwoordelijk. Andere getuigen hebben verklaard dat een deel van de gevangenen doodgeschoten was gedurende de dag, toen Bouterse er wel was.

Het verhoor van de verdachten Bouterse, Ernst Geffery, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein is afgerond. Nadat het OM zijn strafeis heeft gesteld, is het de beurt van Kanhai om een reactie te geven. Kanhai heeft aangekondigd dat hij dat niet zal doen op de volgende zitting. Nadat de verdediging gereageerd heeft op de strafeis, kan het vervolgingsapparaat nog daarop reageren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May