Hof van Justitie wijst wraking Kamperveen af
05 Jan 2023, 09:53
foto


Het Hof van Justitie heeft de wraking van militaire rechter Dennis Kamperveen in de 8 december strafzaak zojuist afgewezen. In de raadkamer die de beslissing over de wraking heeft genomen, hadden behalve fungerend president Dinesh Sewratan ook zitting de rechters Anand Charan en Ingrid Lachitjaran. Het strafproces wordt vandaag verder vervolgd, zodra rechter Kamperveen ter plekke is.

De wrakingsgronden zijn volgens het hof ongegrond. Dennis Kamperveen is geen volle neef van slachtoffer André Kamperveen. Zij hebben geen gezamenlijke grootvader maar overgrootvader. De militaire rechter is 6e graads bloedverwant. Hij heeft ook geen contact met de familie en ontvangt geen informatie van haar. Evenmin heeft de rechter slechts vragen gesteld over André Kamperveen. Dit blijkt uit de dossiers. Hij heeft ook ontkend vooringenomen en partijdig te zijn. Alle bezwaren die aangedragen zijn door Irvin Kanhai, raadsman van de verdachten, zijn afgewezen.

Advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, heeft aan journalisten verklaard dat hij verheugd is met de beslissing van het Hof van Justitie. Er is geen beroep mogelijk tegen de beslissing omdat de hoogste rechtsinstantie een oordeel heeft geveld. De bedoeling van de wraking was volgens Essed om het proces te verstoren, maar dit is niet gelukt. Zeker omdat de behandeling gelijk voortgezet wordt. Hoofdverdachte Desi Bouterse is vandaag wel aanwezig op de zitting. De verdachten zullen bij de hervatting verder worden verhoord.
Advertenties