De Mindset van hardwerkende en productieve Surinamers
03 Jan 2023, 12:38
foto


Als een diepe adem met frisse lucht zal het aanvoelen, als er vanaf dit jaar, nog vele duizenden Surinaamse burgers en ook meer politici, zich aansluiten bij de kleine groep van echt hard werkende en productieve Surinamers. Want alleen dan kunnen we rekenen op duurzame en meer productie in Suriname. Al 47 jaar gaat dit bergafwaarts. Volgens de agrarische ontwikkelingseconoom Iwan Poerschke, importeerde Suriname in 2019 voor rond de  US$ 214 miljoen aan voedselproducten tegenover een exportwaarde van nog geen US$ 45 miljoen.

Totaal is 100.000 hectare aan land en grasland in productie in Suriname en dat is nog geen half procent van de oppervlakte van het land. Dat is een schande. We kunnen niet eens 1 container per week vullen met groente en fruit voor export naar Barbados.

Uit cijfers blijkt dat de totale exportwaarde van agrarische producten vandaag de dag nog geen US$ 45 miljoen is, terwijl het in goede tijden boven de US$ 200 miljoen is geweest, aldus Poerschke.

Hoe gaan we meer kunnen produceren?
Uiteraard niet door strategieën die we al 47 jaar toepassen maar komen met  innovatieve strategieën en weloverwogen projecten. Realiseerbare projecten bedenken met planning en uitvoerbaarheid en het budget erbij, is al een groot probleem in Suriname. Met een beetje sturing en echte experts erbij zal dit onderdeel wel te overwinnen zijn. Het 2e deel voor duurzame productie moet komen van de mens zelf, wij Surinamers en dat is de meest complexe variabele.

In de bijlage is een uitgebreide uitleg gegeven hoe de mindset van de kleine groep hardwerkende en productieve Surinamers eruit ziet en hoe wij nog meer mensen in die mindset kunnen brengen met als doel: eindelijk na 47 jaar echte vooruitgang en productie.

Drs.Soeresh Gobardhan, arts voor anti-aging & mindset ontwikkeling
soereshgobardhan@gmail.com

U kunt hier het uitgebreide artikel downloaden.
pdf-icon.gif De_Mindset_van_hardwerkende_en_productieve_Surinamers.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May