Column: Droom over 2023
27 Dec 2022, 00:59
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is onder de indruk van het leiderschap van president Chan Santokhi. Daarom wordt in 2023 van de US$ 587 miljoen die Suriname tegoed heeft, een half miljard US-dollars uitgekeerd. Alle reviews zijn gehaald, terwijl het in 2022 maar niet wilde lukken. De bondholders van Oppenheimer hebben eindelijk ingezien dat ze hun handtekening moeten zetten onder het schuldherschikkingsplan. Suriname kan opgelucht ademen. Het geld rolt. De IDB en de Wereldbank hebben extra middelen ter beschikking gesteld om de economie te boosten en het land zal nooit meer worden geblacklist.

Het tij keerde bij het aantreden van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning. Hij heeft het IMF hard aangesproken en uitgelegd dat hij dezelfde economieboeken tijdens zijn studie heeft moeten doornemen, als de IMF-staf. Hij wil geen economielessen horen, maar wil oplossingen zien. Het IMF heeft eindelijk ingezien dat Suriname een gouden toekomst tegemoet gaat. Het Fonds wil zijn grip op het land niet verliezen. Daarom zijn de heronderhandelingen over het aanpassingsprogramma in het nieuwe jaar, soepel gegaan.

Nederland wil uiterlijk 1 juli 2023 zijn voeten weer stevig op de Surinaamse bodem hebben, want olie en vooral gas zijn in de toekomst hard nodig. Achteraf heeft de koloniale machthebber er spijt van dat het land in 1975 onafhankelijk is geworden. Daarom is de nieuwe strategie 'sorry, pardon' zeggen voor het barbaarse koloniale verleden. Niet alleen premier Mark Rutte, maar ook koning Willem-Alexander buigt diep in het stof. Excuses zijn alvast aangeboden, want kost niks en alles achter de komma moet worden ingevuld om het leed dat veroorzaakt is door het slavernijverleden, enigszins te helpen verzachten. Als eerste wordt de vernederende visumprocedure afgeschaft voor Surinamers die naar Nederland willen om de 'gezamenlijke toekomst' tot uitdrukking te brengen. Er worden miljardenprojecten uitgevoerd om duizenden bloemen te laten bloeien in de tropische tuin, net als in de Keukenhof. Den Haag weet dat je moet investeren om het veelvoudige eruit te kunnen halen.

Nu IMF, IDB, Wereldbank, Nederland en vele investeerders bezig zijn in Suriname, willen de oliegiganten niet achterblijven. Wat in 2022 niet kon, is nu ineens mogelijk. De olie zal vloeien, American Airlines is weer terug en voert minimaal twee vluchten per dag uit. De boortorens verrijzen voor de kust van het land. Zelfs Guyana is jaloers op de ontwikkelingen. Gas en olie worden geproduceerd en het bauxiet van West-Suriname wordt ontgonnen, want er is genoeg energie. In Nickerie en Albina verrijzen wolkenkrabbers. Toerisme is booming en in Brokopondo is er veel bedrijvigheid, want de nieuwe hoofdstad van het land is in aanbouw.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is het nieuwe moderne medisch centrum van het Caribisch gebied. Alle specialisten en verpleegkundigen zijn teruggekomen, want ze verdienen hier nu meer dan in Aruba of Nederland. Gerenommeerde professoren uit de hele wereld hebben gesolliciteerd naar een baan bij het ziekenhuis. De moderne gebouwen blijken een geweldige investering te zijn geweest. Bij de SEH wachten patiënten niet langer dan vijf minuten om geholpen te worden.

891 dagen zijn voorbij sinds de regering in juli 2020 is aangetreden. Over 880 dagen zijn er weer verkiezingen. De politieke partijen kijken niet naar wie succes gaat boeken. Er wordt samengewerkt om de plek van 17e rijkste land wat grondstoffen betreft, te realiseren. Alle partijen beseffen dat het om Surinamers gaat, ongeacht de politieke kleur. Als het slecht gaat in het land, lijdt eenieder eronder. Het is zo vredig en veilig in het land. Het licht van de kerstdagen straalt uit alle harten. Er zijn geen rassentegenstellingen en in De Nationale Assemblee is iedereen volksvertegenwoordiger, het maakt niet uit of je oppositie of coalitie bent...

Vanuit de verte roept een indringende stem de mooie droom wild verstorend als geknal van vuurwerk: Wakker worden, wakker worden! Het is vandaag 27 december 2022!

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March