Ruim 90% winkelzaken was uit solidariteit gesloten
21 Dec 2022, 00:00
foto
Ondernemers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om een krachtig signaal te geven door de deuren van de zaken tot 13.00 uur dinsdag dicht te houden. (Foto's: Marilyn Ford)


Ruim 90% van de ondernemers van Chinese afkomst heeft gehoor gegeven aan de oproep van de overkoepelende Chinese vereniging, Suriname Chinese United Association (SCUA) en Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) om een krachtig signaal te geven. Supermarkten, bouwmateriaalzaken, kledingwinkels, warenhuizen hebben hun deuren dinsdag tot 13.00 uur gesloten gehouden. Dit uit solidariteit met het protest tegen roofmoorden en berovingen die gepleegd zijn op ondernemers.

Gretl Wolfram, voorzitter van WOVS, zegt aan Starnieuws dat met de sluiting van de deuren de ernst van de situatie duidelijk is gebleken. "Wij zijn dik tevreden", stelt ze. Er is dialoog met de overheid, waarbij er structurele maatregelen zullen worden getroffen. De veiligheid laat veel te wensen over. Daarover is er gesproken met Justitie & Politie. Besloten is dat er een gezamenlijke werkgroep komt om het veiligheidsgevoel terug te brengen.

Diverse kledingzaken waren gistermorgen gesloten.

Met de SCUA is afgesproken dat het om structurele maatregelen gaan. De surveillance wordt opgevoerd, waarbij ook de manschappen en de middelen beschikbaar zullen zijn. "Het is de plicht van de Staat, met name Justitie & Politie om de gemeenschap te beschermen", voert Wolfram aan.

Uit solidariteit hebben ook niet-Chinese winkeliers hun zaken potdicht gehouden.

De organisaties gaan ervan uit dat de overheid het krachtige signaal dat gegeven is, goed zal begrijpen. De maatregelen die getroffen worden, zullen een blijvend karakter moeten hebben. De zaken worden verder uitgewerkt. Na 13.00 uur waren de zaken weer normaal open.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie heeft de organisaties aangegeven dat er vanuit zijn departement een werkgroep in het leven geroepen zal worden om de diverse veiligheidsvraagstukken aan te pakken. “Er zal alles aan gedaan worden om de overvallen te minimaliseren”, deelt de bewindsman mee. Hij is ook voorstander van een uniforme sluitingstijd voor de diverse winkels.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May