Inkomsten houtsector vergroten zonder status land te schaden
03 Dec, 00:57
foto
President Chan Santokhi heeft gisteren de tweedaagse workshop van de task force Houtsector, geopend in Torarica.


Het Surinaamse bos is een bijzondere hulpbron. Anders dan andere natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas, goud, bauxiet zal deze bron niet opraken bij duurzaam gebruik. Bij de opening van de workshop Ordening en Transformatie Houtsector dinsdag, heeft president Chan Santokhi aangegeven dat het belangrijk is een zodanige strategie te creëren, dat er inkomsten worden gegenereerd zonder dat het de status van carbon- negatief land, schaadt.

“De wereld ziet Suriname als high-forested/low deforestation country. Dat moeten we behouden.” Volgens Santokhi zal Suriname de export van rondhout uitfaseren. Daarnaast is hij van mening dat de lokale houtindustrie ontwikkeld moet worden. De studierichtingen bosbouw en houtbewerking op de LBO-scholen nemen hier een belangrijke plaats in, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Tijdens de workshop worden presentaties verzorgd door experts vanuit de private sector en verschillende ministeries, waaronder Ruimtelijke Ordening en Milieu, Grondbeleid en Bosbeheer, Financiën en Planning en Openbare Werken. Op de eerste dag is gesproken over het grondenrechten vraagstuk, fauna en bosbouw, inkomsten bosbouwsector en uitdagingen houtexport. De workshop richt zich naast houtkap ook op het verdienen met niet-houtproducten, zoals oliën en natuurtoerisme.

Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January