Column: Durven investeren
01 Dec, 00:59
foto


Het wereldkampioenschap voetbal, ook wel bekend als Qatar 2022, is in volle gang in Qatar. Hoewel de organisator geen rijke voetbalgeschiedenis heeft, de omstandigheden om te voetballen aldaar verre van ideaal zijn en er voorafgaand aan de eindronde veel kritiek werd geuit over de moordende hitte, strenge regels, maar ook mensenrechtenschendingen, kan nu al gezegd worden dat de organisatie een goede job heeft gedaan. Er is niets aan het toeval overgelaten. Zo heeft men er zelfs voor gezorgd dat de temperatuur in de stadions tot aanvaardbare proporties werd teruggebracht, hetgeen ongetwijfeld gepaard is gegaan met financiële inspanningen. Qatar heeft laten zien dat niets onmogelijk hoeft te zijn als je maar voldoende inspanningen pleegt en alle neuzen in een richting krijgt. Dat het land de algemene ronde niet heeft overleeft, zal de pret zeker niet drukken. Men is in staat verder te kijken dan Qatar 2022. De spin-off effecten zullen enorm zijn voor het land. Was voetbal voor een groot deel van de inwoners van de organisator niet interessant, met alle aandacht die het land heeft gehad in aanloop naar en tijdens het toernooi, zou dat plots kunnen veranderen. Het toerisme heeft een enorme stimulans gehad en niet te vergeten de economie.

Qatar heeft met de organisatie van de WK eindronde aangetoond dat men daar durft te ondernemen. Ik laat in het midden als de toewijzing van de organisatie al dan niet richtig is verlopen. Het organiseren van een WK eindronde zal, mits de Qatarese voetbalbond 'Qatar 2022', niet als een doel op zich heeft gesteld, maar ook een lange termijn planning heeft voor de post-Qatar 2022 periode, nog lang vruchten afwerpen voor Qatar. Door de technische assistentie van de FIFA, zal het Qatarese voetbal stappen vooruit maken, zoals dat het geval is geweest bij vorige organisatoren. Het kan de FIFA meegegeven worden dat het niet werkt aan kartelvorming, maar dat het zorgt voor spreiding van de kansen onder haar leden. Dat kan niet gezegd worden van de CONCACAF die de Goldcup elk jaar in de Verenigde Staten van Amerika organiseert. In navolging van de UEFA, de CAF en CONMEBOL die de organisatie van hun regionaal toernooi laten rouleren, zou ook de CONCACAF haar regionaal toernooi moeten laten rouleren. De organisatie van zo een regionaal toernooi heeft tal van voordelen voor het gastland.

De SVB zou dit best te berde kunnen brengen op een meeting of voeling kunnen houden onder andere lidlanden, zodat  leden beurtelings optimaal kunnen profiteren van zo een organisatie. Mocht een land niet in staat zijn om de organisatie in zijn eentje te doen vanwege logistieke uitdagingen, dan zou een combinatie van landen aangewezen kunnen worden. Zulks in navolging van de toewijzing door de FIFA van USA, Canada en Mexico, voor de volgende WK eindronde. Het bondsbestuur moet durven uitdagingen aan te gaan om ons voetbal op een hoger niveau te tillen. De middelen die vrijgemaakt worden om een regionaal toernooi te organiseren moeten zodanig aangewend worden dat ons voetbal er op termijn beter van wordt. Het streven moet erop gericht zijn om Natio in navolging van Mexico, vaker te laten deelnemen aan regionale en mondiale eindrondes.

Het bestuur moet niet terughoudend zijn om te investeren in de nationale mannenselectie. Een bestuurslid jammerde dat er bijkans een miljoen US$ was gestopt in de selectie en vroeg zich af hoeveel nog geïnvesteerd moest worden. Vergeleken bij de inkomsten van US$ 9 miljoen die elke deelnemer aan de start in Qatar, die de algemene ronde niet heeft overleeft heeft ontvangen, verdwijnt de investering in het niet. Landen die doorstromen naar de laatste 16, toucheren maar liefst US$ 13 miljoen en zo kunnen we doorgaan. Een land dat steeds weer erin slaagt om zich te kwalificeren voor een eindronde, kan op die manier lange termijn investeringen doen om na verloop van tijd ook plaatsing voor de groep van 16 veilig te stellen.

Qatar heeft als relatief klein land (11.600 km²) niet alleen gedurfd om groot te dromen, maar er ook niet voor geschroomd om fors te investeren. Op het eerste gezicht kan gesteld worden dat het organiseren van het evenement de moeite waard was. 


Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January