Wakaypompen opgestart, personeel schort acties op
27 Nov, 00:03
foto
Een werknemers start een van de pompen van het Wakay-pompgemaal op.


De Wakaypompen zijn vrijdag opgestart. Het personeel van het Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) was al weken in actie en weigerde de pompen op te starten zolang niet was voldaan aan hun achterstallige tegoeden. Inmiddels hebben de ministers van Regionale Ontwikkeling en Sport, waar MCP onder ressorteert, en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de handen ineen geslagen om de achterstallige betalingen aan het personeel van OWMCP in te lopen.

Als het goed zit, moeten de gelden binnen tien werkdagen op de rekeningen van de werknemers in. Het personeel had gesteld dat het de gelden eerst op de rekeningen moest zien, alvorens zij het werk zouden hervatten. Maar de werknemers tonen goede wil en hebben vertrouwen in de toezeggingen van de bewindslieden. Ze hebben de acties opgeschort en hebben met man en macht gewerkt om de pompen op te starten.

Dayanand Dwarka, voorzitter van OWMCP, zegt dat de twee pompen niet op hun volle toeren draaien, dus kan het enkele dagen duren voordat de boeren kunnen beschikken over irrigatiewater. Er wordt gepompt omdat het waterpeil in de Nannikreek te laag is om op zwaartekracht zelf te stromen naar de irrigatiekanalen. Op vrijdag was de waterstand in de Nannizwamp 2.50 meter en op zaterdag was dat 2.80 meter. Bij een waterstand van 2.40 meter moet er worden gepompt, omdat het kritiek punt dan is bereikt waar het water niet door zwaartekracht zijn weg kan vinden naar de kanalen.  

Voor de boeren is irrigatiewater nu essentieel, aangezien het officiële inzaaiseizoen ook tien dagen later is begonnen in plaats van op 1 november. Van de vier pompen die het Wakay-pompgemaal bedienen, werken er slechts twee en dan niet op volle kracht. Twee pompen moet dus het volledig landbouwareaal voorzien van irrigatiewater. Dwarka timmert al maanden aan de weg om het najaarsseizoen veilig te stellen.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March