Girls trip: Nationaal gevoel enorm na WK-winst Brazilië
25 Nov 2022, 08:50
foto
Brazilianen in geel-groen gekleed op de boulevard van Fortaleza kijken naar voetbal. (Foto: Stephany Kasketi)


De 1e wedstrijd van de Gele Kanaries is heel goed ontvangen door het thuisfront in Brazilië. Vanaf 's morgens vroeg was de dresscode geel-groen op de meeste locaties in het land. Op de markt, op straat, in de taxi. Iedereen wist je ondanks ze geen Engels praten of verstaan te vertellen dat de jongens om 16.00 uur, 4 vingers in de lucht, spelen tegen Servië.

Voor het volgen van de wedstrijd gaan wij naar een café/openlucht terras op de boulevard van Fortaleza.  Daar worden dezer dagen overuren gedraaid, want zaken hebben wide-screens opgezet om de klanten tegemoet te komen.

Tegen half 4 is het al aardig druk en de meeste bezoekers zijn hele families en grote groepen vrienden met bier als ‘hoofdconsumeerbestelling’. De sfeer zit er goed in want er wordt al vuurwerk afgestoken ...over vertrouwen gesproken.
De Surinaamse girls hebben het ook perfect gedaan…zelfs onze emotieloze chauffeur gaf ze complimenten dat ze zo mooi gekleed waren in Braziliaans tenue: goud-geel-groen.

De aftrap begon wat lauwtjes en de spanning was te snijden. De 1e helft verliep zonder doelpunten en het was dan ook muisstil op de boulevard. Alsof het hele land stilstond speciaal voor de wedstrijd… ook de wind vanuit de zee stil stond en niet hoorbaar was. Wanneer het eerste doelpunt binnen is, barst de vreugde los, iedereen is gelijk vrienden met de luidruchtige groep ‘rasta babes’ uit het buitenland…

De waiters hebben het enorm druk. Zodanig dat bierglazen round the clock worden afgeruimd. Ook de patatjes met bacon zijn erg lekker.

Het 2e doelpunt zorgt weer voor extase en nu pas zijn de gasten overtuigd van de overwinning. De straatventers slaan gelijk hun slag en zijn allang van product veranderd...de merchandise is overwegend: Braziliaanse vlaggen, petten, you name it…en ze hebben het. Wat een nationalisten bij elkaar. Het lijkt wel srefidensidag in het buurland.
De Braziliaanse vlaggen worden grif opgekocht door de supporters… ook, die flinke vriend van mij heeft weer wat verdiend….

Voetbal brengt Jong en oud bij elkaar. Burgers en buitenlanders zijn voor 2 x 45 minuten de beste maatjes en eten en drinken met elkaar alsof ze elkaar al jaren kennen.

De 2-0 overwinning zorgt ervoor dat even alle problemen vergeten zijn en er vuurwerk afgestoken kan worden. Op naar de volgende overwinning... Ik die inmiddels al Brasileiro geworden ben, weet het zeker: Wij van Brazilië winnen het WK….Forte Forte…

Stephany Kasketi

Lees ook: Girls Trip
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December