Girls Trip: Toch vakantie ondanks economische crises
23 Nov, 08:41
foto
Een groep dames maakt een trip: PBM-Belem do Para-Fortaleza-PBM. Ondanks de economische crises is er alles aan gedaan om de trip te realiseren. Stephany Kasketi doet verslag.


Dat we ooit een Girls Trip ala Jada, de vrouw van Will Smith, zouden organiseren staat allang op de planning. Na een heel jaar sparen is het dan eindelijk zover: PBM-Belem do Para- Fortaleza-PBM. De reisleider heeft maanden van tevoren alles uitgestippeld online, geboekt en betaald met een credit card. Dat werd gedaan om de kosten te drukken maar ook te checken wat het verschil is met en zonder touroperator.

De extra challenge hierbij was dat SLM niet meer vliegt op Belem, dus werd uitgeweken naar GOL. Brazilië staat immers bekend om zijn vele airlines en bruisende burger en militaire luchtvaartdiensten. Op de Johan Adolf Pengel airport viel al op de trage afhandeling van passagiers in de nacht. Ondanks de economische crisis kiezen toch enkele Surinamers voor een vakantie in het zuiderbuurland Brazilië.

Voor de rest zit de vlucht vol met onze zuiderburen die luidruchtig inchecken met hele gezinnen en een groot aantal koffers. Na anderhalf uur vliegen komen we aan in Belem do Para. Even wachten want blijkt dat de reisleider haar paspoort en e-ticket vergeten is in haar stoel.


Eenmaal buiten valt  direct op dat we geupgrade zijn van een land met een half miljoen inwoners naar een stad met 12 miljoen burgers. De gebouwen en de infrastructuur geven dat aan. Hoge gebouwen net als in Miami en New York. Een uitgebreid wegennet om U tegen te zeggen. De taxi brengt ons keurig naar het hotel. Omdat we in de ochtend gearriveerd zijn en early check-in niet meer mogelijk blijkt te zijn, moeten we de stad in tot 12 uur 's middags.

De koffers worden opgeborgen en omdat het zondagochtend is, kunnen we naar de pasar malam in het Park vlak voor het hotel. De Mango City doet zijn naam eer aan door hoge teté manjabomen die ook zorgen voor groen en schaduw middenin de stad. Wat opvalt zijn de vele rashonden die we tegenkomen: poedels, pekineesjes en pitbulls en die ene korte gemanipuleerde lelijke hond. De Braziliaanse gezinnen blijken veel van honden te houden als huisdier.

Eenmaal op de craftmarket moeten we reisnieuwelingen in toom houden. Die willen gelijk allerlei soort ’pokolo’ inslaan. US$ 1 is 5.25 Real, dus a moni fu den zuster ‘langa’… Terwijl we nog niet eens de mall hebben bereikt..., met kortingenacties.

Op de terugweg ontbijten we bij een leuk terrasje in het park. Communiceren gaat moeilijk want de gemiddelde Braziliaan praat geen Engels… dus Google-Translate app wordt erbij gehaald…. phew wat een uitkomst. In de middaguren komt de zaakgelastigde van Suriname in Belem ons even checken en ophalen in de mall. Een kooplustige reiziger heeft een Engelssprekende shopassistent ontdekt waar ze op haar wenken bediend wordt… doorlopen, niks aan de hand. Opvallend is dat de units al Black Friday deals hebben kortingenacties op de voorraad dus je kan je hart ophalen naar budget.

De prijzen vallen mee en vooral de hoge kwaliteit is een eye-opener dat de zuiderburen niet onderdoen voor Amerika. Na de mall is het tijd voor het hotel want we moeten in de ochtend weer door naar Fortaleza, de toeristenstad van Brazilië.
Will keep you posted….

Stephany Kasketi
communicatieprofessional/Reistoerist

Stephany Kasketi deed eerder al reisverslagen voor Starnieuws; November 2022 pakt ze de draad weer op en doet een RoundTrip vanuit Paramaribo–Belem- Fortaleza-Paramaribo.Van haar Braziliaanse ervaring doet zij ook verslag.
Advertenties