Champions League: Liverpool speelt opnieuw tegen Real Madrid
07 Nov 2022, 10:01
foto
Real Madrid treft Liverpool voor de vierde keer in zes seizoenen in de laatste 16 van de Champions League. (Getty Images)


Liverpool heeft titelhouder Real Madrid getrokken in de laatste 16 van de Champions League in een herhaling van de finale van vorig seizoen. Veertienvoudig winnaar Real Madrid versloeg Liverpool vorig jaar in de finale in Parijs met 1-0 dankzij een doelpunt van Vinicius Junior in de 59e minuut.

Premier League-kampioen Manchester City neemt het op tegen het Duitse RB Leipzig, terwijl Tottenham tegen de Italiaanse gigant AC Milan speelt.

Chelsea heeft ook Duitse tegenstand in Borussia Dortmund. Elders hebben de Franse kampioenen Paris St-Germain Bayern München getrokken.

De heenwedstrijden van de laatste 16 vinden plaats op 14-15 en 21-22 februari, de terugwedstrijden op 7-8 en 14-15 maart.

Een historische rivaliteit komt weer samen
Het is de vierde keer in zes seizoenen dat zesvoudig winnaar Liverpool het opneemt tegen Real Madrid in de Champions League. Twee van die gelegenheden waren in finales, waarbij Real Madrid zowel in 2017-18 als in 2021-22 won.

De Spaanse kampioenen schakelden in het seizoen 2020-21 ook Liverpool uit in de kwartfinales.

De ploeg van Jürgen Klopp stond in drie van de laatste vijf Europese finales, waaronder vorig seizoen in Parijs. Alleen AC Milan en Real Madrid hebben de competitie vaker gewonnen.

De organisatie van de definitieve nederlaag van de Reds in Parijs werd later door de Europese voetbalbond UEFA omschreven als een "abjecte mislukking", nadat fans buiten het Stade de France waren beroofd en met traangas werden bestookt en de aftrap werd uitgesteld met 36 minuten.

Meer dan 480 getuigenissen van supporters en journalisten tijdens de finale van 28 mei werden onderzocht door een onafhankelijk panel, waaronder professor Phil Scraton, die eerder een rapport leidde over de ramp in het Hillsborough-stadion in 1989.

In de finale van 2018 scoorde Gareth Bale een sensationeel doelpunt toen Real Madrid hun derde opeenvolgende Champions League-titel won met een 3-1 overwinning op Liverpool.

Manchester City favoriet
De Engelse kampioen City moet de Champions League nog winnen, maar is de favoriet om dit seizoen helemaal te gaan.

Ze bereikten de finale in 2020/21, maar verloren met 1-0 van Chelsea voordat ze vorig jaar in de halve finale door Real Madrid werden uitgeschakeld, ondanks dat ze in totaal twee doelpunten voor stonden in de 90e minuut.

Hun laatste 16 tegenstander RB Leipzig kwam vorig seizoen niet uit de groepsfase en staat momenteel zesde in de Duitse Bundesliga.

Tweevoudig kampioen Chelsea verloor vorig seizoen ook van Real Madrid in de kwartfinales, terwijl tegenstander Borussia Dortmund niet verder is gekomen dan de laatste acht sinds het bereiken van de finale van 2012-13 onder voormalig baas Klopp.

De Engelse middenvelder Jude Bellingham, die aanvoerder was van Borussia Dortmund in hun groepsfasewinst op Sevilla, zal het opnemen tegen verschillende internationale teamgenoten bij Chelsea.

Tottenham, die verloor van Liverpool in de finale van 2018/19 in Madrid, neemt het voor het eerst in 11 jaar op tegen zevenvoudig Europees kampioen AC Milan.

Het is een terugkeer naar Italië voor manager Antonio Conte, die tussen 2019 en 2021 leiding gaf aan AC Milan-rivaal Inter voordat hij bij de Spurs kwam.

Paris St-Germain heeft sinds maart geen competitieve wedstrijd verloren en biedt op een eerste Europese kroon met sterren Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappé als onderdeel van de selectie.

De Italiaanse Serie A-leider Napoli neemt het op tegen Frankfurt met hun enige nederlaag tot nu toe dit seizoen in de laatste groepswedstrijd tegen Liverpool.

Het Portugese Benfica, dat tegenover Club Brugge staat, ging door als groepswinnaar na een zesde doelpunt in blessuretijd over Maccabi Haifa, dat hen in alle scenario's op gelijke hoogte bracht met Paris St-Germain en ze namen de eerste plaats in door meer uitdoelpunten in de groep te scoren.

Volledige loting laatste-16:

RB Leipzig v Manchester City

Club Brugge v Benfica

Liverpool v Real Madrid

AC Milan v Tottenham

Frankfurt v Napoli

Borussia Dortmund v Chelsea

Inter Milaan v Porto

Paris St-Germain v Bayern München
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May