Verdachten ontkennen betrokkenheid Decembermoorden
01 Nov 2022, 01:36
foto
De verdachten Desi Bouterse en Stephanus Dendoe (rechts) begroeten elkaar vóór de zitting van het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh)


De verdachten Desi Bouterse (20 jaar cel), Iwan Dijksteel (15), Ernst Gefferie (15) en Stephanus Dendoe (10) blijven erbij dat zij onterecht zijn veroordeeld. In hoger beroep is de zaak gisteren voorgegaan. Benny Brondenstein (15) was door ziekte afwezig. Bouterse heeft aangevoerd dat hij slechts politiek verantwoordelijk is. Indien hij mensen heeft doodgeschoten kan het hof hem 100 x15 jaar cel krijgen en de anderen kunnen dan naar huis. Met technische foefjes probeert men hem de schuld te geven.

Dijksteel die coördinator van de beveiliging van Bouterse was, ontkende getuigenverklaringen waarin beweerd wordt dat hij geschoten heeft op de 15 mannen in Fort Zeelandia. Hij zou zijn wapen hebben leeggeschoten op ontzielde lichamen. Dijksteel zei dat hij lag te slapen en wakker schrok toen hij schoten hoorde. Iemand zei hem dat Paul Bhagwandas bezig was. Hij merkte op dat er meerdere militairen waren die op hem leken, waardoor mensen zich vergist hebben. Hij was geen deel van het vuurpeloton.

Dendoe heeft uitvoerig uitgelegd dat hij niet in Fort Zeelandia was op 7, 8 en 9 december 2022. De getuigenverklaringen kloppen volgens hem niet. Hij was uit Cuba terug en kreeg voor de zoveelste keer boodschap van zijn vader, die lid was van het traditioneel gezag, om een 'wasi' te nemen. Nadat hij toestemming van de toenmalige bevelhebber Bouterse kreeg is hij naar Wanhati aan de Cottica gegaan. Dit is tijdens een eerder getuigenverhoor bevestigd door twee familieleden die de boot waarmee hij was gegaan genomen hadden om naar de stad terug te keren. Minstens vijf getuigen hadden verklaard dat hij wel aanwezig was in het fort. Enkele anderen ontkenden het.

Ook Dendoe voerde aan dat hij op de militair Sammy Monsels lijkt waardoor mensen zich vergist konden hebben. Monsels had eerder verklaard dat hij samen met Dendoe en een militair John Baboeram heeft opgehaald thuis. Waarnemend procureur-generaal hield Dendoe voor dat anderen zich vergist kunnen hebben, maar Monsels kan hem niet voor iemand anders hebben gezien. De verdachte kon niet verklaren waarom Monsels heeft verklaard dat hij mee was om Baboeram op te halen. Hij legde uit dat de weduwe van het slachtoffer stelt dat haar man naar buiten werd getrokken nadat hij vanuit het balkon wilde kijken of de hond was doodgeschoten. Monsels had gesteld dat Dendoe naar de slaapkamer was gegaan om Baboeram naar buiten te brengen.

Aan de fungerend hofpresident Dinesh Sewratan hield Dendoe voor dat hij op basis van valse beschuldigingen straks wordt veroordeeld, terwijl hij absoluut niet aanwezig was in het fort, ook al is hij lid van de Groep van 16. De rechter hield hem voor dat alles op een rijtje gezet zal worden en zaken tegen elkaar afgewogen zullen worden bij het vellen van het oordeel.

Gefferie had eerder verklaard en gepersisteerd dat hij niet mee was om Cyrill Daal op te halen. Op de zitting gisteren kwam hij hierop terug en zei dat hij wel erbij was. Hij kon niet aangeven waarom hij eerder hierover had gelogen. Hij bleef er wel bij dat hij samen met Roy Tolud vakbondsleider Daal moest ophalen. Nadat het slachtoffer is afgeleverd bij het Fort, is hij door Tolud afgezet bij de Marinebasis te Dijkveld. Diverse getuigen hebben echter verklaard Geffery in het Fort te hebben gezien. De verdachte beweerde dat hij niet op twee plekken tegelijk kon zijn. Pas toen hij naar huis ging, hoorde hij van zijn vrouw dat de 15 mannen waren doodgeschoten.

Op 29 november zal een zitting worden gehouden te Fort Zeelandia om een goed zicht te hebben van de situatie. Rasam vroeg de raadkamer voor een plaatselijke oriëntatie.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April