Oproep aan Surinaamse jongeren: stop met pesten!
24 Oct 2022, 22:24
foto


Met veel afschuw las ik nieuwsberichten over een jongen die werd gepest en letterlijk werd mishandeld door leeftijdsgenoten. In navolging van het Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, wil ook ik mijn mede-jongeren oproepen geen pestgedrag te vertonen. Pesten hoort niet thuis in onze samenleving.

Op 4 oktober 2022 vierden wij de dag van de diversiteit. Op mijn werkplaats hadden wij het erover dat iedereen erbij hoort en dat iedereen er mag zijn. Die cultuur moeten wij jongeren van Suriname ook creëren, omdat de wereld nu eenmaal zo in mekaar zit dat wij elkaar nodig hebben. Ik kan niet zonder jou en jij niet zonder mij. Wij hebben zelfs de dieren en planten nodig om te kunnen overleven. Samen staan wij sterk, luidt een bekend gezegde dat hier toepasselijk is.

Toch is dat nog niet tot iedereen doorgedrongen. Vandaar dit bericht. Ik ben vanaf mijn tweeëntwintigste docent op de Universiteit van Amsterdam. Ik had die geweldige maatschappelijke positie niet kunnen bereiken zonder de hulp van anderen. Mijn ouders, tantes en ooms ondersteunden mij financieel, medestudenten hielpen mij als ik iets niet begreep, vrienden bemoedigden mij als ik wilde opgeven, ga zo maar door. Wat ik bedoel te zeggen is dit: mijn ervaring is dat je niet veel verder komt als je anderen uitsluit.

Pesten is per definitie een manier om anderen uit te sluiten. Degenen die pesten vinden de ‘grappen’ misschien leuk, maar degene die gepest wordt, vindt dat zeker niet leuk en voelt zich uitgesloten. Uit de berichten die ik las, kan ik afleiden dat ook de familie van de jongen die gepest werd, dat niet leuk vond. Zonder de hulp van anderen had ik nooit op zo’n jonge leeftijd zo’n hoge maatschappelijke positie kunnen bereiken. Nu – bijna vijfentwintig jaar oud – merk ik nog steeds dat ik de hulp van anderen nodig heb om verder te komen in de maatschappij. Wil je net als mij iets goeds bereiken in de samenleving? Zorg dan ervoor dat je anderen niet pest.

Nog een gezegde is hier van toepassing: wat je zaait, zul je oogsten. Hoewel ik geen onderzoek heb gedaan naar het thema pesten, kan ik mij niet indenken dat pesten goede vruchten afwerpt. Volgens mij werpt pesten alleen slechte vruchten af. Dat zien wij hier ook: de jongen en zijn familie zijn boos en verdrietig en een groep leerlingen is geschorst. In dit verhaal zijn er dus alleen verliezers. Wat is dan nog het nut van pesten?

Jongeren van Suriname, jullie zijn allemaal nodig om dit land verder te helpen ontwikkelen. Laat mij het persoonlijker maken: jij hebt talenten die ik niet heb en ik heb talenten die jij niet hebt. Samen zullen wij de economie van Suriname draaiende moeten houden, omdat mijn talenten alleen of jouw talenten alleen, niet voldoende zijn. Laten de berichten van laatst een wake-up call zijn voor ons allemaal.

Romano Graves
Fiscaaljurist
(op persoonlijke titel geschreven)

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May