Breaking: Belgisch bedrijf moet 2.5 miljoen euro terugbetalen aan CBvS
20 Oct 2022, 16:03
foto


Het Belgische bedrijf Clairfield moet de Centrale Bank van Suriname (CBvS) 2.5 miljoen euro terugbetalen. Dit vonnis is vandaag uitgesproken door de ondernemingsrechtbank Brussel. Er waren contracten getekend door de toenmalige governor van de CBvS, Robert van Trikt, en Clairfield. De rechtbank heeft vastgesteld dat de overeenkomsten tussen Clairfield en de CBvS een geldige grondslag missen.

Dit vonnis is bij voorraad uitvoerbaar, ook al zou er hoger beroep worden aangetekend. Dit houdt in dat Clairfield het bedrag moet betalen aan de CBvS. De zaak was aanhangig gemaakt door Clairfield Belgium tegen de CBvS voor betaling van nog de openstaande rekening van 320.000 euro. Het bedrijf diende ook een claim van 1.2 miljoen euro in voor onrechtmatig beëindigen van vijf contracten. De CBvS heeft echter ook een tegenvordering ingediend, waarbij de geldige grondslag van de overeenkomsten werd betwist.

In deze zaak is Orion, het bedrijf van Van Trikt, betrokken. Na zijn benoeming tot governor van de CBvS is de leiding overgenomen door Ashween Angnoe. De topman van Clairfield, Hans Buysse, Van Trikt en Angnoe kenden elkaar van eerdere projecten. Ook blijkt dat er diverse gesprekken gevoerd waren met ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.
Clairfield stuurde zeven facturen naar de CBvS, waarvan zes werden betaald. Omdat CBvS de verdere betaling weigerde, stapte Clairfield naar de rechter in België.

De CBvS diende ook een vordering om de overeenkomsten nietig te verklaren en terugbetaling van 2.5 miljoen euro dat al was betaald aan het Belgische bedrijf. De CBvS overlegde ook de Anti-corruptiewet van Suriname op basis waarvan de overeenkomsten nietig zouden zijn. De Belgische rechtbank verklaarde de vordering van Clairfield als ongegrond en de tegenvordering van de CBvS als gegrond.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May