Reactie: LVV tekent contracten vervanging en onderhoud Wakay pompen
18 Oct 2022, 15:53
foto


Naar aanleiding van het artikel 'LVV tekent contracten vervanging en onderhoud Wakay pompen', wenst ondergetekende wat inzichten te geven.

Het Wakay pompstation heeft 4 pompen, die worden aangedreven door Diesel verbrandingsmotoren (scheepsmotoren werking principe, merk Stork). Een pomp bestaat uit 3 hoofdonderdelen nl. verbrandingsmotor, haakse tandwielkast ('gearbox') en de as met waaier. De pompen zijn na installatie (in de jaren '80) voor het eerst gereviseerd (in 2010) door een combinatie van Nederlandse bedrijven (een gespecialiseerd in het reviseren van scheepsverbrandingsmotoren en de andere in pomp onderdelen) en daarna deels weer. 

Goed onderhoud is hoofdprobleem
Het hebben van goed getraind personeel (het huidige personeel doet wel zijn best, maar moet meer worden getraind. Tenslotte zijn het de pomp operators die onregelmatigheden als eerst opmerken/ontdekken/waarnemen) en ervaren reliability & maintenance ingenieurs zijn nodig bij dit pompstation, om de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid te verhogen, en om op onderhoudskosten te besparen. Als de beschikbaarheid en de betrouwbaarheid van de pompen hoog is, zal dit betekenen dat er voldoende irrigatiewater beschikbaar zal zijn te allen tijde, zolang de zoutgrens niet bij Wakay is of er niet voldoende water is om te verpompen. In ieder geval moet het geen technisch probleem zijn, dat de pompen niet werken. Alles wat in mijn vorige artikel is aangegeven, is ook hier weer van toepassing.



De vraag is wat gaat men vervangen?
Worden de verbrandingsmotoren vervangen door elektromotoren of vervangen door nieuwe verbrandingsmotoren? Bij het ontwerpen van het Wakay project, heeft men rekening gehouden dat als er vaste elektriciteitsverbinding aanwezig is, de verbrandingsmotoren vervangen kunnen worden met elektromotoren. Het vervangen van de huidige verbrandingsmotoren met andere verbrandingsmotoren, moet goed uitgezocht worden door pomp experts. In beide gevallen is goede engineering vereist. De investeringskosten zullen ook meer zijn dan bij het reviseren.

Zo te zien worden de verbrandingsmotoren en de andere hoofdonderdelen gereviseerd. De pompen zijn wel aan revisie toe. Aangenomen wordt dat het bedrijf dat de gunning heeft gehad, de nodige kennis, kunde en ervaring heeft, om dit werk goed uit te kunnen voeren (van hetzelfde of hoger niveau zijn, dan de voorgaande bedrijven die de eerdere revisies hebben uitgevoerd).

Let wel; de verbrandingsmotoren van de Wakay pompen zijn niet hetzelfde als die van een voertuig. Speciale kennis is hiervoor nodig. Dit project moet geen dode investering van staatsgelden worden. Helaas heb ik geen nadere informatie kunnen vinden van het bedrijf op Google en hun track record, voor soortgelijke uitgevoerde projecten.

Het idee dat als een werktuig vervangen/vernieuwd wordt, het niet defect zal raken, klopt dus niet (en dat het te oud is, dit is in mijn vorige artikel al besproken). Als er geen regelmatig onderhoud plaatsvindt, zullen de pompen meer uitbedrijf zijn dan inbedrijf.

Tot slot; De Wakay pompen kunnen nog jaren meegaan, maar een goed onderhoudsprogramma is vereist, en dat deskundig personeel het onderhoud pleegt met ondersteuning van ervaren ingenieurs. Om de zoveel duizend draaiuren zal er groot onderhoud (revisie) gepleegd moeten worden op de pompen, waarbij de revisie experts de uitvoering zullen doen met het Wakay personeel. Conditie monitoring wordt sterk aanbevolen, zodat opkomende defecten vroegtijdig kunnen worden ontdekt en hersteld.

We share knowledge.

Urvin R. Lalay

Ps. De mogelijkheid bestaat dat de motoren op zware olie kunnen draaien, dus diesel kan vervangen worden. Brandstofkosten worden lager. Wat aanpassingen zijn nodig aan het systeem.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May