Venetiaan roept op om Santokhi te ondersteunen
08 Oct 2022, 00:00
foto
Ex-president Ronald Venetiaan tijdens zijn inleiding 'Overleven in de huidige crisissituatie'. (Foto: René Gompers)


Ex-president Ronald Venetiaan, tevens erevoorzitter van de NPS, benadrukt dat de ervaring is dat veel van de klappen die de samenleving nu incasseert, onherstelbaar zijn. "Met Chan Santokhi heb ik al veel aspecten van het beleid doorgesproken. Niet nu. Maar in zijn voorbereidingstijd als president-elect. Nu als president heeft hij niet de aanwezigheid van een voorganger nodig op zijn kabinet. Wat hij nu nodig heeft, is een volk dat hem niet in de steek laat nu hij moeilijke keuzes moet maken. Hij moet zijn fouten wel corrigeren, maar WIJ hebben hem als trekker gekozen om ons voor te gaan in wat vooraf een zware job mocht heten". Dit zei Venetiaan vrijdagavond tijdens een inleiding over Overleven in de huidige crisissituatie.

Venetiaan erkent dat de president fouten maakt. Deze moeten worden gecorrigeerd. Sommige fouten kunnen niet meer gecorrigeerd worden, andere wel. Hij merkt op dat de roep naar een andere coalitie absoluut geen oplossing is. "De NPS en ondergetekende zijn geen tegenstanders van het IMF. De periodieke evaluaties van de Surinaamse economie zijn zeer welkom. Alleen hebben de NPS coalities tijdig ingezien welke de risico's zijn van het belasten van het IMF met het begeleiden van een herstelprogramma voor de Surinaamse economie met geconditioneerde financiële ondersteuning van het IMF", stelt de ex-president. Hij merkt op dat bepaalde zaken, zoals stroom- en watertarieven, de brandstofprijzen niet in één keer marktconform kunnen worden gemaakt. Suriname moet het tempo bepalen.

"Bij de pogingen om de problemen in onze economie op te lossen, zien we telkens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol vervullen. Geen wonder. Suriname is lid van het IMF, dat als een permanente bewaker van onze economie optreedt, terwijl vrijwel al onze economen van dezelfde leerschool komen, waar het belang van het IMF op dezelfde wijze wordt bijgebracht", voert Venetiaan aan. De contacten met Nederland en de VS moeten de president hebben aangemoedigd om het noodzakelijke Herstelprogramma te koppelen aan de ondersteuning van het IMF, concludeert Venetiaan. Wanneer Santokhi het presidentschap aanvaardt, doet hij dat vanuit de verwachtingen die hij heeft, gegeven zijn levenservaring, meent het ex-staatshoofd.

Bij verschillende aanpassingsprogramma's, o.a. het Structureel Aanpassings Programma van de NDP coalitie, is duidelijk gebleken dat de condities van de financiële ondersteuning door het IMF vereisen: maatregelen die leiden tot devaluatie van de Surinaamse munteenheid, sanering van de overheidsbegroting, waaronder afschaffing van subsidies en het afslanken van de overheid. De gevolgen zijn nu al merkbaar, nu al voelbaar!
Venetiaan somt op:
- algemene verhoging van de prijzen van goederen en diensten
- waardevermindering van spaartegoeden
- toename van de verarming van gezinnen
- instorting van stichtingen
- terugval van het bedrijfsleven tot liquidatie van verschillende bedrijven
- de roep om opvang van de medewerkers die afvloeien van bedrijven en stichtingen, terwijl het herstelprogramma uitziet naar de opvang van uittredende ambtenaren door het bedrijfsleven.

"De ervaring is dat veel van de klappen die de samenleving nu incasseert, onherstelbaar zijn. En als extra klap geldt, dat als de regering moet afwijken van het afgesproken tijdschema, het IMF de pas inhoudt ten aanzien van de overeengekomen financiële ondersteuning van het programma. De regering geeft met eigen middelen en met schenkingen en leningen hier en daar enige financiële ondersteuning aan de financieel zwakste groepen in de gemeenschap. Maar al bij al, heb ik u geen rooskleuring beeld kunnen schetsen. Echter, wij hebben ook de ervaring dat het mogelijk is om met een aanpassingsprogramma, de weg terug te vinden naar een evenwichtige situatie in onze economie. Helaas zonder automatisch herstel van alle geleden schade, bijvoorbeeld aan spaargelden en pensioenen. De regering zal moeten zorgen voor opvang, vooral ook van de gepensioneerden in de particuliere sector, voert Venetiaan aan.

"Ik zeg niet dat die keuze moet zijn het IMF vaarwel zeggen. Integendeel moet nu blijken of de landen in zijn netwerk de rol die hij verwacht, zullen spelen bij de aangekondigde heronderhandeling van het Herstelprogramma met het IMF. Zal het IMF oor hebben voor de boodschap over de nood waarin het Volk verkeerd? Het is van belang nu wel de geleende en eigen financiële middelen, niet te laten verdampen bij nieuwe afspraken met het IMF."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March