ROM workshop informeert over procedures klimaatfinanciering
06 Oct, 22:56
foto
Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu. (Foto: CDS)


Suriname moet voldoen aan de door het Internationaal Klimaatfonds gestelde voorwaarden om toegang te krijgen tot klimaatfinanciering. Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) organiseert een driedaagse workshop in het Jacana Amazon Wellness Resort om ngo’s en de private sector te informeren over de procedures en een effectief en transparant gebruik van klimaatfinanciering te garanderen, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht.

ROM-minister Silvano Tjong-Ahin heeft de workshop ‘National Designated Authority (NDA) via GCF Readiness and Preparatory Support Programme Readiness project’ woensdag geopend. Volgens de minister is ROM al twee jaar bezig het klimaatbeleid over een andere boeg te gooien. Bij klimaatverandering denkt men vaak aan adaptiemaatregelen die getroffen moeten worden, maar daarnaast zijn er hiervoor financiële middelen beschikbaar. Tjong-Ahin zegt dat ontwikkelingslanden als Suriname dan wel kunnen praten over het tegengaan van uitstoot, maar het zijn deze landen die te maken hebben met de effecten.

Het Green Climate Funds oftewel Internationaal Klimaatfonds, dat is voortgekomen uit het Parijs Akkoord, stelt aan de kleinere landen middelen beschikbaar om deze effecten te verlichten. Het fonds stelt echter hoge eisen en Suriname gaat daarom met consultants na hoe voldaan kan worden aan de voorwaarden, zodat er toegang verkregen kan worden tot de beschikbare middelen.

Tjong-Ahin benadrukt dat Suriname niet in staat is om zich met eigen middelen in te dekken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hij merkt op dat kleine landen weinig agressief zijn om te trekken uit het Klimaatfonds. Suriname is echter actief op dit stuk. “We zullen ngo’s, de private sector en de overheid blijven ondersteunen om toegang tot de middelen te verkrijgen.”

Behalve de Caribbean Development Bank (CDB) met welke ondersteuning het GCF Readiness project wordt uitgevoerd, is ook de Frankfurt School (FS) uit Duitsland een van de partners om Suriname in het proces te begeleiden. Elizabeth Tamayo heeft namens deze instelling een uitgebreide presentatie gegeven over het Klimaatfonds, de voorwaarden om in aanmerking te komen en de voorbereidingen die getroffen moeten worden. Zij informeerde de aanwezigen ook over de procedures die nodig zijn en welke nationale actoren betrokken moeten worden.
Advertenties

Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January