Achaibersing: Gestolen geld -SRD 59 miljoen- teruggehaald
28 Sep, 06:42
foto
De vertrekkende minister van Financiën & Planning, Armand Achaibersing op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft in de fraudezaak - waarbij medewerkers van het ministerie enorme bedragen hebben buitgemaakt - goed nieuws te melden. Al het geld - SRD 59 miljoen - is teruggehaald, deelt hij mee. Het bedrag zal misschien hoger uitvallen wanneer de in deze zaak in beslag genomen goederen, in geld worden omgezet. Achaibersing vindt het jammer dat ten minste twee daders zijn ontkomen en dat medewerkers die zoveel vertrouwen genoten “zo zwak” zijn geweest.

“Het gaat niet om een schandaal zoals men dat typeert,” merkt de bewindsman op. “Het gaat om een ordinaire diefstal. Ik had aangegeven dat de mensen gestraft moeten worden. Ik vind het jammer dat mensen aan wie ik het volste vertrouwen geschonken heb, mij zo in de steek gelaten hebben. Echt in de steek gelaten. U weet dat ik bij mijn aantreden niemand heb vervangen. Het maakte mij niet uit hoe je eruit ziet of welke kleur je aanhangt. Ik ben daarom bijzonder teleurgesteld dat bepaalde mensen dit vertrouwen hebben geschonden. Maar we zijn zwakke wezens. Een ordinaire diefstal.”

Achaibersing vervolgt: “Als je een diefstal heb gepleegd moet je ervan uitgaan dat als het ontdekt wordt je daar ook voor gestraft kan worden. Ik vind jammer dat door dat geschreeuw van bepaalde mensen minstens twee daders, waarvan ik eentje typeer als hoofddader, hebben weten te ontkomen. Ik zeg het zo omdat dat puur is geweest vanuit de zogenaamde onthulling van bepaalde mensen.”

 “Ik had ook aangegeven dat we tot de laatste cent gaan terughalen,” haalt hij aan. “Dat hebben we ook gedaan. Tot de laatste cent is teruggehaald en meer dan dat. Want als we de beslagleggingen erbij tellen dan gaan we misschien meer krijgen dan gefraudeerd is. Ik vind het jammer dat mensen zo zwak zijn geweest en zichzelf zo in de problemen hebben gebracht. Ik vind jammer dat het gebeurd is. Er is gefraudeerd een totaal bedrag SRD 59.318.515, 20. En daar tel ik de beslagen bij en die kunnen gematerialiseerd worden na verbeurd verklaring. Het  is de rechter die verbeurd gaat verklaren.”

“Dus, I kept my promise,” concludeert Achaibersing. Ik wil de opsporingsautoriteiten ook dankzeggen voor het voortreffelijke werk. Ik daag uit nogmaals; als iemand mijn betrokkenheid bij deze diefstal kan aantonen, meld ik mij morgen aan bij het Openbaar Ministerie.”
Advertenties