Bharrat Jagdeo trekt hoorns in
26 Sep 2022, 18:29
foto
De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo (m) met minister van Landbouw, Zulfikar Mustapha, minister van Lokaal Bestuur en Regionale Ontwikkeling, Nigel Dharamlall. (Foto: Kabinet vp Jagdeo)


De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo vindt dat de uitwisselingen op bilateraal, politiek en zakelijk niveau tussen Suriname en Guyana zijn mislukt. Na zijn krasse taal in de afgelopen weken over de 'beloofde' 150 visvergunningen in de Guyanese media, sprak Jagdeo zaterdag gemoedelijk over de kwestie.

Volgens hem heeft de Surinaamse regering er bij de Guyanese autoriteiten op aangedrongen de uitkomst van het diplomatieke proces voor de verlening van 150 visvergunningen aan lokale vissers af te wachten. Jagdeo zegt dat zijn regering van plan is pal tegenover de lokale vissers te staan om ervoor te zorgen dat ze in hun levensonderhoud kunnen blijven voorzien door te vissen in de Corantijnrivier zonder constante intimidatie.

"Anderhalf jaar hebben we geprobeerd, via diplomatieke kanalen, dit op te lossen en ze beloofden ons, schriftelijk, 150 vergunningen aan onze vissers... Ik heb het ter sprake gebracht en gezegd dat er wederkerigheid moet zijn in de internationale handel en betrekkingen. Zoals jij ons behandelt, zullen wij jou behandelen', zei Jagdeo. De verklaringen van Jagdeo volgen op het gesprek dat minister van Buitenlandse Zaken ad interim Krishna Mathoera de Guyanese ambassadeur had ontboden na de scherpe kritiek en opmerkingen van Jagdeo.

"Dus ik zag dat ze een verklaring hadden afgegeven, hun ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ik geduld moest hebben en diplomatieke inspanningen moest afwachten. Maar we hebben heel lang gewacht... onze vissers worden daar lastiggevallen en de diplomatieke inspanningen leveren geen resultaat op", zei Jagdeo. Hij voegde eraan toe dat de uitwisselingen een "draaimolen zijn geworden. Maar we komen op voor de mensen van dit land."

Ondanks alle inspanningen zei Guyana dat het gewenste resultaat niet was bereikt en dat de Guyanese vissers nog steeds worden lastiggevallen door de Surinaamse autoriteiten. Jagdeo zei desalniettemin dat de regering zich blijft inzetten voor goede nabuurschapsbetrekkingen met Suriname.

Surinaamse autoriteiten, onder wie de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, hebben altijd ontkend dat de visvergunningen zijn beloofd. De Surinaamse visserijwet staat niet toe dat visvergunningen aan buitenlanders worden verstrekt.
Advertenties