Atlantische kust Canada zwaar getroffen door Fiona
25 Sep, 06:44
foto
Een omgevallen boom ligt op een verpletterde pick-up truck na de doortocht van orkaan Fiona, die later werd gedegradeerd tot een post-tropische storm, in Halifax, Nova Scotia, Canada. (Foto: Reuters)


De krachtige storm Fiona, die werd gedegradeerd van een orkaan tot een post-tropische cycloon, trof zaterdag het oosten van Canada. De stroomvoorziening naar duizenden werd daarbij onderbroken en werden huizen in de zee gespoeld. Fiona teisterde het gebied met hevige wind en regen "als iets dat wij nooit hebben gezien”, zegt de politie.

Twee vrouwen zijn in Newfoundland in de oceaan terechtgekomen, meldde de Royal Canadian Mounted Police. Eén werd gered, maar de andere wordt nog steeds vermist.

Burgemeester Brian Button van Channel-Port aux Basques, aan de zuidwestelijke punt van Newfoundland, vertelde CBC News dat de scène daar een van "totale verwoesting" was. Hij voegde eraan toe: "Dit is groter en erger geworden dan we ons hadden voorgesteld".

Rene Roy, een krantenredacteur in Channel-Port aux Basques, zei: "Dit zijn de sterkste winden die iemand in de gemeenschap ooit heeft gezien. Verschillende huizen zijn in zee gespoeld.”

Vanaf het middaguur zaten ongeveer 500.000 huizen in de hele regio zonder stroom toen de storm een ​​groot gebied teisterde, talloze bomen ontwortelde en daken van gebouwen rukte.

"De stroomkabels zijn overal uitgevallen", vertelde Erica Fleck, assistent-chef van Halifax Regional Fire and Emergency, aan CBC. "Het is niet veilig om op de weg te zijn."

Hoewel de rating werd verlaagd, had Fiona volgens meteorologen nog steeds orkaanwinden van 130 km per uur toen het Canada binnenstormde nadat het eerder het Caribisch gebied had geteisterd.

Nova Scotia zwaar getroffen
Volgens het Canadian Hurricane Centre (CHC) kwam de storm om ongeveer 3 uur 's nachts  voor het eerst aan land in de provincie Nova Scotia. In Nova Scotia zaten zaterdagmiddag 384.000 huishoudens zonder elektriciteit, meldde Nova Scotia Power, terwijl New Brunswick 32.000 meldde en Prince Edward Island zo'n 82.000.

"Er zijn bomen gevallen op huizen, bomen zijn op auto's gevallen en gebouwen zijn ingestort", vertelde brandweercommandant Lloyd MacIntosh in de stad Nova Scotia in Noord-Sydney aan CBC.

De politie in Charlottetown, de hoofdstad van Prince Edward Island, plaatste beelden van een wirwar van neergehaalde elektriciteitskabels en daken die waren doorboord door geknakte bomen.

"Het is ongelooflijk", zei de burgemeester van Charlottetown, Philip Brown, op Radio-Canada TV. "Het is sterker dan orkaan Juan in 2003."

De premier van Nova Scotia, Tim Houston, zei in een verklaring: "Het zal tijd kosten voor Nova Scotia om te herstellen. Ik vraag iedereen gewoon om geduld."

De Canadese premier Justin Trudeau twitterde: "Ik wil dat u weet dat we er voor u zijn … Onze regering staat klaar om de provincies te ondersteunen met extra middelen."

Canada had waarschuwingen voor zwaar weer afgegeven voor delen van de oostkust en adviseerde mensen om ten minste 72 uur in voorraad te blijven.

Neerslag van maximaal 125 mm werd geregistreerd in Nova Scotia en Prince Edward Island, zei het CHC, met golven tot 12 meter die Nova Scotia en het westen van Newfoundland troffen.

Het CHC zei dat de omstandigheden in het westen van Nova Scotia en het oosten van New Brunswick later op zaterdag zouden verbeteren en in het zuidwesten van Newfoundland en Iles-de-la-Madeleine zaterdagavond laat.

Puerto Rico worstelt
Fiona was een dag eerder langs Bermuda gegaan, met bewoners die zich vastklampten en autoriteiten mensen opriepen om binnen te blijven terwijl de harde wind over het Britse grondgebied raasde. Er werden geen doden of grote schade gemeld toen de storm ongeveer 160 km naar het westen van het eiland trok.

Bermuda, wiens economie wordt gevoed door internationale financiën en toerisme, is welvarend in vergelijking met de meeste Caribische landen, en structuren moeten worden gebouwd volgens strikte planningscodes om stormen te weerstaan. Sommigen doen dat al eeuwen.

Volgens Amerikaanse media heeft Fiona eerder deze week minstens vier mensen gedood in Puerto Rico, terwijl er twee doden werden gemeld in de Dominicaanse Republiek en één in het Franse overzeese departement Guadeloupe.

President Joe Biden heeft de noodtoestand uitgeroepen in Puerto Rico, een Amerikaans grondgebied dat na vijf jaar nog steeds worstelt om te herstellen van orkaan Maria.

In de Dominicaanse Republiek heeft president Luis Abinader drie oostelijke provincies tot rampgebied uitgeroepen.

Terwijl het Caribisch gebied zijn wonden likte van Fiona, zetten Cuba, Jamaica en Florida zich zaterdag schrap voor de komst van tropische storm Ian, die naar verwachting de komende dagen aan kracht zal winnen om "op of nabij grote orkaansterkte" te bereiken, het Amerikaanse Nationale Orkaan Centrum (NHC).

In afwachting van de storm heeft NASA de geplande lancering op dinsdag van zijn historische onbemande missie naar de maan afgeblazen.
Advertenties