Film Ida Does in competitie voor de Prix Italia
20 Sep, 17:55
foto
Ida Does en cameraman Jurgen Lisse tijdens de opnames van Nieuw Licht in Amsterdam. Links met rood kleed: Marco Lekan Olawale Tapp (acteur).


De film Nieuw Licht -het Rijksmuseum en de slavernij- van regisseur Ida Does is door een internationale jury geselecteerd om mee te dingen naar de grote TV prijs Prix Italia.

In de film Nieuw Licht volgt en bevraagt Does de samenstellers van de historische (en eerste) slavernij tentoonstelling van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat leidt tot verrassende ontdekkingen en inzichten over wereldberoemde schilderijen die gerelateerd blijken aan het Nederlands slavernijverleden. 

De film ging in 2021 in première en werd intussen op diverse internationale FilmFestivals vertoond. Voor de Prix Italia hebben 86 juryleden deelgenomen aan een kritische voorselectie die uitmondde in de uiteindelijke selectie van de laatste competitie ronde. Does’ film staat samen met zes andere films op de short list in de categorie TV Performing Arts. De overige geselecteerde films komen uit Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Zweden. 

Nieuw Licht werd door de Nederlandse Publieke Omroep ingezonden voor de Prix Italia. Het Prix Italia Festival, waar wereldwijd tientallen omroepbedrijven bij aangesloten zijn, kent jaarlijks prestigieuze prijzen toe aan Radio, TV en Multimedia Programma’s. "Het is een grote eer om tussen al die fantastische producties te staan! Dat alleen al, zo een internationale selectie doorstaan, is erg inspirerend voor het hele team", zegt Does in een reactie.

Nieuw Licht-het Rijksmuseum en de slavernij- viel al eerder in de prijzen. Op het Belize International FilmFestival en op het Imagine This Women’s International Film Festival in New York werd de film in 2021 gekozen als beste documentaire.
Het Prix Italia Festival beleeft dit jaar haar 74 editie en vindt van 4 tot 8 oktober plaats in Bari, Apula in Italië.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September