Roemer: CBvS kan onder voorwaarden beperkt interveniëren
21 Sep 2022, 00:00
foto
De brief van de Deviezencommissie ontving de governor van de CBvS op 16 september.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) kan op basis van de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) slechts beperkt interveniëren uit de internationale reserves. Dit kan alleen onder strikte voorwaarden die zich nu niet voordoen, antwoordt governor Maurice Roemer van de CBvS op een vraag van Starnieuws. "Uiteraard is de Bank in gesprek met het IMF om wijzigingen te bewerkstelligen hoewel het standpunt in beginsel is bij de komende onderhandelingen", zegt de governor.

Het oplossingsmodel om te interveniëren via het ministerie van Financiën & Planning is zeer effectief meent Roemer. Hiermee wordt volgens hem voorkomen dat er vreemde valuta bij alle onder toezicht staande instellingen van de CBvS terecht komt voor de vrije verkoop aan alle vragers waaronder ook de speculatieve vraag. Het ministerie stelt vreemde valuta, die Staatsolie maandelijks als dividend betaalt, beschikbaar voor noodzakelijke importen zoals brandstof en  basisgoederen. Deze aanpak is afgesproken tussen het ministerie en de CBvS.

Wat de 35% retentieregeling betreft die de exportbedrijven moeten inwisselen tegen de officiële koers die op dat moment is vastgesteld, zegt de governor dat hij de algemene beschikking van de Deviezencommissie op 16 september heeft ontvangen. Dit is gebeurd nadat de governor hierom heeft gevraagd. Roemer zegt dat het misplaatst is om te stellen dat de late afkondiging van de retentieregeling aan hem heeft gelegen.


De CBvS heeft aan de hand van de slotbepaling in deze algemene beschikking van de Deviezencommissie een nadere instructie verstrekt om koersspeculatie s met de retentieregeling uit te sluiten. "De Bank is juist supersnel geweest omdat reeds bekend is dat exporteurs en enkele vrager naar vreemde valuta hun eigen koers buiten alle regels om afspreken", zegt de governor.

Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September