'Tragedie voorspeld': Brazilië ziet toename Amazone-branden
20 Sep, 15:53
foto
Luchtfoto van een brandend gebied in Lábrea, in het zuiden van de staat Amazonas, Brazilië. (Foto: AFP)


In het uitgestrekte Amazonegebied van Brazilië zijn dit jaar tot nu toe meer bosbranden geweest dan in heel 2021, zo blijkt uit officiële cijfers, terwijl milieu- en inheemse rechtengroepen blijven pleiten voor meer bescherming van het kritieke regenwoud. Satellietmonitoring detecteerde 75.592 branden van 1 januari tot 18 september van dit jaar, al hoger dan de 75.090 die vorig jaar werden gedetecteerd, zei het Braziliaanse National Institute for Space Research (INPE) maandag.

"Na vier jaar van een duidelijk en objectief anti-milieubeleid door de federale regering, zien we dat nu de termijn van deze regering – een van de donkerste periodes ooit voor het Braziliaanse milieu – ten einde loopt, landgrabbers en andere illegale actoren het als de perfecte kans zien om verder te komen in het bos", zei Freitas in een verklaring.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die herverkiezing zoekt in diep gepolariseerde verkiezingen voor volgende maand, is internationaal veroordeeld wegens de vernietiging van de Amazone. 's Werelds grootste regenwoud heeft voortdurend nieuwe records gevestigd voor ontbossing onder toezicht van Bolsonaro, een extreemrechtse voormalige legerkapitein die de milieubescherming heeft verzwakt sinds zijn aantreden in 2019.

Sindsdien is de gemiddelde jaarlijkse ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied met 75 procent toegenomen in vergelijking met het voorgaande decennium. Bolsonaro heeft de kritiek afgewezen en erop aangedrongen dat Brazilië "zijn bossen veel beter beschermt dan Europa".

Maar voorstanders van inheemse rechten in Brazilië hebben de regering van Bolsonaro veroordeeld voor de golf van vernietiging en voor de toegenomen bedreigingen in het Amazonegebied.

Een studie van eerder dit jaar toonde aan dat de afbakening van het inheemse gebied in Brazilië de afgelopen drie decennia een barrière heeft gevormd tegen ontbossing, maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat de regering van Bolsonaro het landbeschermingsproces heeft gestagneerd.

Zondag kwamen inheemse groepen in Sao Paulo bijeen om te protesteren tegen wat zij omschreven als "een cultuur van straffeloosheid" die heeft geleid tot tientallen doden en illegale landroof door mijnwerkers, houthakkers en veeboeren in het regenwoud. Deze landroof heeft geleid tot botsingen tussen inheemse stammen en de groepen die illegaal beschermd land binnendringen om natuurlijke hulpbronnen te exploiteren.

"We willen onze mensen in leven houden", zei Sonia Guajajara, een inheemse leider en congreskandidaat. "We willen dat onze mensen in leven blijven, vechten ter verdediging van het milieu, vechten ter verdediging van de wateren, vechten ter verdediging van Moeder Aarde."

De Indigenous Missionary Council, een groep die is aangesloten bij de Nationale Bisschoppenconferentie van Brazilië, heeft vorig jaar 305 gevallen geregistreerd van "brutale invasies, illegale exploitatie van hulpbronnen en schade aan eigendommen" op inheemse gebieden. Dat is meer dan 109 van dergelijke incidenten in 2018, het jaar voordat Bolsonaro aantrad – een stijging van 180 procent.

Ondertussen, terwijl de Brazilianen zich voorbereiden om hun stem uit te brengen op 2 oktober, nemen de zorgen toe dat Bolsonaro zou kunnen weigeren de verkiezingsresultaten te accepteren. Bolsonaro probeert al maanden wantrouwen te zaaien in het elektronische stemsysteem van Brazilië, door zonder bewijs te zeggen dat het kwetsbaar is voor fraude.

Die bewering is verworpen door juridische experts en critici, die Bolsonaro ervan beschuldigen valse beweringen over verkiezingsfraude te hebben gepropageerd om de resultaten te verwerpen, net zoals de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die de Braziliaanse president heeft nagevolgd.

De meeste opiniepeilingen voorspellen dat Bolsonaro de verkiezingen zal verliezen van zijn linkse rivaal, voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva.

.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September