Duitsland neemt controle over 3 Russische olieraffinaderijen
16 Sep 2022, 11:35
foto
De faciliteiten van de olieraffinaderij op het industrieterrein van PCK-Raffinerie GmbH, gezamenlijk eigendom van Rosneft, in Schwedt, Duitsland. (Foto via AP)


Duitsland neemt de controle over drie Russische raffinaderijen in het land om de energiezekerheid te waarborgen voordat volgend jaar een embargo op olie uit Rusland van kracht wordt, zeiden functionarissen vrijdag. Twee dochterondernemingen van de Russische oliegigant Rosneft - Rosneft Deutschland GmbH en RN Refining & Marketing GmbH - zullen onder het bestuur worden geplaatst van het Duitse federale netwerkagentschap, zei het ministerie van Economische Zaken in een verklaring.

Als gevolg hiervan zal het bureau ook de aandelen van de bedrijven in de raffinaderijen PCK Schwedt, MiRo en Bayernoil in het oosten en zuiden van Duitsland controleren.

"Dit is een ingrijpende beslissing op het gebied van energiebeleid om ons land te beschermen", zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. "We weten al lang dat Rusland geen betrouwbare energieleverancier meer is."

"Met het besluit van vandaag zorgen we ervoor dat Duitsland ook op middellange en lange termijn van olie wordt voorzien", zei Scholz. "Dat geldt met name voor de Schwedt-raffinaderij."

De faciliteit levert aardolieproducten aan een groot deel van het noordoosten van Duitsland, waaronder Berlijn.

Rosneft is goed voor ongeveer 12% van de Duitse olieraffinagecapaciteit en importeert elke maand olie ter waarde van enkele honderden miljoenen euro's, aldus het ministerie.
Het zei dat het besluit zou helpen zorgen voor een continue energievoorziening en aanvankelijk zes maanden zou duren.

Rosneft had eerder duidelijk gemaakt dat het niet van plan was om de invoer van olie via de Druzhba-pijpleiding, die van Rusland via Oekraïne naar raffinaderijen in Midden-Europa loopt, te stoppen, ondanks een dreigend EU-embargo dat op 1 januari 2023 van kracht wordt.

Scholz zei dat een hulppakket van 1 miljard euro banen zou veiligstellen voor ongeveer 1.200 mensen die momenteel in de PCK-raffinaderij in Schwedt werken en zou helpen bij de langetermijntransformatie als onderdeel van de overgang naar een groene economie.

Minister van Economische Zaken, Robert Habeck, zei dat de raffinaderij in de toekomst olie zal ontvangen via een pijpleiding vanuit de havenstad Rostock en via buurland Polen, dat had geweigerd voorraden te leveren zolang het risico bestond dat Rosneft ervan zou profiteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May