Wisselkoers blijft stijgen, ondanks valuta-interventie
15 Sep, 08:32
foto


Hoewel er interventie plaatsvindt om de wisselkoers te beteugelen, is in de praktijk nog geen verlichting merkbaar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft SRD 27,68 genoteerd voor de US-dollar. Voor de euro moet SRD 26,94 worden neergeteld. Bij banken en cambio's is de wisselkoers nog hoger.

De regering heeft het besluit genomen om vreemde valuta beschikbaar te stellen aan importeurs van essentiële goederen totdat de repatriatie en retentie van vreemde valuta uit exporten, goed werkt. Er zijn afspraken gemaakt met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen, maakte het ministerie van Financiën & Planning maandag bekend.

Er worden volgens de regering dollars beschikbaar gesteld, minstens evenveel als begin vorig jaar toen er eveneens vreemde valuta werden vrijgemaakt voor noodzakelijke importen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is geen voorstander van valuta-interventie, maar stelde de openmarktoperaties als voorwaarde. De regering vindt dat het niet heeft gewerkt.

Waarom de koers nog niet daalt, komt volgens een cambiohouder, omdat de vraag naar valuta nog steeds groot is. Niet alle importeurs zijn nog in de gelegenheid gesteld om de interventie-dollars te kopen. Verwacht wordt dat naarmate er valuta beschikbaar wordt gesteld voor importen, de vraag ernaar zal afnemen. Het is een kwestie van tijd, zegt een cambiohouder in gesprek met Starnieuws.
Advertenties