Verenigd Koninkrijk: Publiek kan kist van koningin in Edinburgh bekijken
12 Sep, 10:41
foto
Vice-admiraal Timothy Laurence (2e rechts) en prinses Anne staan terwijl de kist van koningin Elizabeth II, gedrapeerd met de Royal Standard of Scotland, zijn reis voltooit van Balmoral naar het Palace of Holyroodhouse, waar het een dag zal rusten, in Edinburgh. (Foto: AP)


Prins Harry, de kleinzoon van koningin Elizabeth II, bejubelde haar maandag als een "leidend kompas" en prees haar "onwankelbare gratie en waardigheid". Het publiek krijgt de kans om zijn respect te betuigen aan de vorst wanneer haar kist rust in St. Giles Kathedraal in Edinburgh.

De persoonlijke verklaring, gepost op de Archwell-website van Harry en zijn vrouw Meghan, zei dat hij hun tijd samen koesterde "vanaf mijn vroegste jeugdherinneringen met jou, tot de eerste keer dat ik je ontmoette als mijn opperbevelhebber, tot het eerste moment dat je mijn lieve vrouw ontmoette en je  je geliefde achterkleinkinderen omhelsde."

Te midden van bitterheid in het House of Windsor stopte Harry als senior royal en verhuisde twee jaar geleden naar de VS. Op zaterdag was er een mogelijk teken van verzoening toen Harry en Meghan samen met zijn broer prins William en schoonzus Catherine de rouwenden buiten Windsor Castle ontmoetten.

Harry's verklaring kwam aan het begin van een nieuwe dag die doordrenkt was van de historische pracht en praal die volgde op de dood van een Britse monarch.

Koning Charles III begon de dag met het spreken met wetgevers in het parlement in Londen voordat hij naar Schotland vloog.

Honderden wetgevers drongen samen in de 1000 jaar oude Westminster Hall in de Houses of Parliament voor een dienst waarin het Parlement zijn condoleances aan de koning zal aanbieden, en hij zal antwoorden.

Op zondag stonden duizenden mensen langs straten en bermen toen de eiken kist werd vervoerd van het geliefde zomerverblijf van de overleden koningin in Balmoral Castle, waar ze donderdag stierf, naar Edinburgh.

De nieuwe koning zal later naar Edinburgh vliegen en achter de kist van zijn moeder lopen terwijl deze langzaam wordt vervoerd van Holyroodhouse naar St. Giles' Cathedral, waar de kroon van Schotland op de kist zal worden geplaatst voorafgaand aan een gebedsdienst en reflectie op de leven en 70-jarige regering van de alom gekoesterde monarch.

De kist van de koningin zal 24 uur in de kathedraal liggen, waardoor het publiek de kans krijgt om langs te komen en hun respect te betuigen. Dinsdag wordt het naar Londen gevlogen, waar de kist van woensdagmiddag tot de ochtend van de begrafenis op 19 september opgebaard zal worden in het Houses of Parliament Palace. De autoriteiten hebben al regels en richtlijnen uitgevaardigd voor mensen die hun respect willen betuigen in Londen, waarbij een lange rij wordt verwacht.

Na een bezoek aan Schotland begint Charles aan een rondreis langs de andere landen van het Verenigd Koninkrijk - hij bezoekt de hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast, op dinsdag en Wales op vrijdag.

Harry's verklaring eindigde met een aangrijpende noot, verwijzend naar de dood vorig jaar van zijn grootvader, prins Philip, en zei: "Ook wij glimlachen wetende dat jij en opa nu herenigd zijn, en beiden samen in vrede zijn."
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January