Rohingya vluchtelingen willen na vijf jaar terug naar Myanmar
25 Aug 2022, 11:27
foto
Kinderen van Rohingya -vluchtelingen in het Kutupalong vluchtelingenkamp in Cox's Bazar, Bangladesh, houden plakkaten vast, ter gelegenheid van de 5e verjaardag van hun vlucht uit buurland Myanmar. (Foto's: Reuters)


Myanmar Rohingya-moslims hebben vandaag, donderdag, geprotesteerd in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh. Vandaag is de vijfde verjaardag van botsingen tussen Rohingya-opstandelingen en Myanmarese veiligheidstroepen die honderdduizenden Rohingya uit hun huizen verdreven.

Meer dan een miljoen Rohingya leven nu in 's werelds grootste vluchtelingenkamp in het zuiden van Bangladesh, met weinig uitzicht op terugkeer naar Myanmar, waar hun burgerschap en andere rechten meestal worden ontzegd.

Vluchtelingen, van kinderen tot bejaarden, zwaaiden met borden en scandeerden leuzen door de uitgestrekte kampen, velen droegen zwarte linten om te markeren wat zij 'Rohingya Genocide Remembrance' noemen. "Geen vluchtelingenleven meer", staat er op de borden. "Genoeg is genoeg" en "We willen burgerschap, we willen gerechtigheid. We zijn Birma-burgers, we zijn Rohingya."

"Vandaag demonstreren we dat in 2017 het Birmese (Myanmar) leger onze mensen heeft vermoord in een genocide. Ze hebben mijn man en anderen vermoord, het leger heeft ons verkracht en vervolgens onze kinderen vermoord", zei demonstrant Jamalida Begum.

"De afgelopen vijf jaar hebben we hetzelfde gezegd tegen de wereld. Maar niemand luisterde naar ons. Vandaag demonstreren we opnieuw om de wereld te laten weten dat we gerechtigheid willen."

De Verenigde Naties heeft gezegd dat het militaire optreden van 2017 werd uitgevoerd met genocidale bedoelingen en dat Myanmar wordt beschuldigd van genocide bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Myanmar ontkent de beschuldiging en zegt dat het in 2017 een legitieme campagne voerde tegen opstandelingen die politieposten aanvielen.

De leider van de Rohingya-gemeenschap, Mohammad Jobaer, zei dat hij graag terug wilde naar Myanmar, maar dat hij de burgerrechten wilde garanderen. "We willen terug naar ons vaderland met al onze rechten en onder direct toezicht van de Verenigde Naties. We willen veiligheid voor ons leven en rijkdom daar", zei hij.

Het dichtbevolkte Bangladesh zegt dat de repatriëring van de vluchtelingen naar Myanmar de enige oplossing is voor de crisis. Lokale gemeenschappen staan ​​steeds vijandiger tegenover Rohingya nu de fondsen voor de vluchtelingen zijn opgedroogd.

VN-agentschappen hebben een beroep gedaan op US$ 881 miljoen voor dit jaar, waarvan iets minder dan de helft tot nu toe is ontvangen. 'Save the Children' zei woensdag dat de Rohingya "op de vlucht zijn voor massamoorden, verkrachtingen en systematische mensenrechtenschendingen" in Myanmar.

"Twee derde (66%) van de ondervraagde kinderen en bijna alle ouders en verzorgers (87%) zeggen dat ze zich nu niet veiliger voelen dan toen ze aankwamen," zei het. "De bevindingen tonen aan dat de inspanningen van de internationale gemeenschap, hoewel ze aanzienlijk zijn, niet voldoen aan wat nodig is om adequaat te reageren op de behoeften van Rohingya-vluchtelingen."

De minister van Binnenlandse Zaken, Asaduzzaman Khan, zei dat zijn regering ervoor wil zorgen dat de Rohingya veilig kunnen terugkeren naar Myanmar "waar ze niet langer zullen worden vervolgd en eindelijk het staatsburgerschap zullen krijgen".

De VN zegt dat de omstandigheden nog niet goed zijn voor een terugkeer naar Myanmar. Myanmar heeft gezegd klaar te zijn om een ​​deel van de Rohingya terug te nemen, maar pogingen tot repatriëring mislukten nadat vluchtelingen weigerden terug te keren uit angst voor vervolging.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May