Lula: 'Groene' boerderijleningen om ontbossing tegen te gaan
18 Aug, 06:55
foto
Voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva van Brazilië is voorstander van gesubsidieerde landbouwleningen om de ontbossing van het Amazonewoud tegen te gaan. (Foto: Reuters)


Adviseurs van de Braziliaanse presidentiële kandidaat Luiz Inacio Lula da Silva stellen gesubsidieerde "groene" landbouwleningen voor, om de aanplant van sojabonen en maïs op open grasland te stimuleren en de ontbossing van het Amazone-regenwoud te verminderen. Het voorstel is een van de duidelijkste voorbeelden tot nu toe van hoe de voormalige president geprobeerd heeft om bondgenoten in de machtige agribusiness voor het gerecht te slepen, terwijl hij een milieuvriendelijker beleid beloofde.

"De ecologische transitie is een centrale as voor al ons beleid", zegt Aloizio Mercadante, die het platform van de Arbeiderspartij (PT) coördineert. "We kunnen gedifferentieerde kredietlijnen openen om migratie naar landbouw aan te moedigen die koolstof vasthoudt."

Uit de meeste opiniepeilingen blijkt dat Lula een voorsprong van twee cijfers heeft op de zittende Jair Bolsonaro, die vier jaar geleden een golf van landelijke steun naar het kantoor bracht. Lula's smeekbeden aan boerenleiders wekten bezorgdheid bij sommige milieuactivisten en stuitten op minachting van machtige landbouwgroepen.

Volgens het voorgestelde groene kredietprogramma zouden Braziliaanse boeren goedkopere, door de overheid gesubsidieerde leningen kunnen aanvragen als ze ermee instemmen de doelstellingen voor duurzame landbouwpraktijken te halen, zei Mercadante.

Het programma zou gericht zijn op het aanmoedigen van de omzetting van aangetaste weiden in akkerbouwgebieden en ook op het vergroten van het gebruik van groenere, biopesticiden in Brazilië, 's werelds grootste leverancier van sojabonen, koffie en suiker, naast andere basisvoedselproducten.

De groene leningen zijn vergelijkbaar met een gesubsidieerd kredietprogramma dat werd gelanceerd voor de oogst van 2010/11, in het laatste jaar dat Lula in functie was. Dat programma, dat nu ABC+ heet, heeft in de zeven jaar tot 2018 naar schatting 170 miljoen ton aan netto koolstofemissies verminderd, aldus overheidsinformatie over het plan.

Dat vertegenwoordigt echter slechts 2% van het totale gesubsidieerde landbouwkrediet van Brazilië, of ongeveer 6 miljard reais (US$ 1,17 miljard) in de huidige oogst.

Lula's adviseurs zien volop ruimte om te groeien en mikken op naar schatting 30 miljoen hectare onderbenut weiland waar veeteelt kan worden vervangen door gewassen.

Boeren in Mato Grosso, de grootste graanstaat van Brazilië, zouden de beste kandidaten zijn voor de groene leningen, zeiden de adviseurs, aangezien de deelstaat 11 miljoen hectare beplant gebied heeft en een bijna net zo groot gebied met aangetaste weiden.

In 2021 bereikte de ontbossing in Mato Grosso 2.300 vierkante kilometer, volgens het Braziliaanse ruimteonderzoeksbureau INPE.

Carlos Ernesto Agustin, een ondernemer in de agribusiness die de voorstellen van de PT heeft geraadpleegd, zei dat het plan de landbouwproductie zou verhogen, de risico's van ontbossing zou verminderen en het imago van Brazilië in het buitenland zou verbeteren door een overgang van veeteelt naar landbouw aan te moedigen. "Waarom vindt deze migratie niet plaats?" hij zei. "Omdat het een stimulans mist... een overheidsfinancieringsbeleid."

Voormalig minister van Milieu Izabella Teixeira, die ook de campagne van Lula heeft geadviseerd, zei dat 35% van de Braziliaanse veeteelt zich in het Amazonegebied bevindt, waar de productiviteit laag is. Ze zei dat land productiever zou zijn met gewassen die ook meer koolstof zouden vastleggen dan de aangetaste weiden, zonder de vleesverwerking te beïnvloeden.

Teixeira benadrukte echter dat stimulansen voor duurzamere landbouw slechts een deel van de oplossing waren om de ontbossing van het Braziliaanse Amazonegebied te verminderen, dat een hoogtepunt in 15 jaar heeft bereikt, aangezien Bolsonaro heeft bezuinigd op de handhaving van milieuwetten. "Eén ding is de confrontatie met ontbossing. Je hebt beleid nodig voor command-and-control. Een ander ding is de koolstofarme transformatie van economische sectoren", zei ze.
Advertenties