Pique: Volgende protestactie moeten we handelen
14 Aug 2022, 12:36
foto
Bij de kick-off van de hernieuwde protestactie is er geen massa op de been gekomen. Organic Movement gaat verder mobiliseren en praten met organisaties. (Foto's: René Gompers)


Ook Siebrano Pique heeft zaterdag het woord gevoerd bij de ‘kick-off’ van de hernieuwde protestacties van de Organic Movement. De acties zijn nu gericht op het laten aftreden van de regering. Pique stelt dat de tijd van praten met de regering voorbij is en roept op om bij de eerstvolgende manifestatie daadwerkelijk te handelen. Een massa is uitgebleven bij de ‘kick-off’ maar de mensen waren wel goed gemotiveerd. Een aantal sprekers heeft met verschillende redenen benadrukt dat de regering moet plaatsmaken: “Weg met Chan+!”  

Waar,  wanneer de volgende manifestatie - en hoe die eruit zal zien- gaat de organisatie binnenkort bekendmaken. Marleen Cameron, een van de trekkers van de beweging, is “zeer tevreden” over de kick-off. Ze geeft aan dat eraan gewerkt wordt om de massa te laten aanzwellen. Daarom worden de politici en vakbondsleiders niet meer uitgesloten, geeft ze aan. Op het podium- op de soundtruck- hebben vakbondsleiders, een partijvoorzitter, enkele Assembleeleden, activisten en ‘gewone’ mensen hun zegje gedaan. Er is opgeroepen om de protesten te ‘joinen’ want de situatie zal zeker erger worden.

Er zijn verschillende redenen aangevoerd om te protesteren tegen de regering. Enkele zijn de baby's en peuters die door de slechte gezondheidszorg sterven, stijgende prijzen voor goederen en diensten, hoge valutakoersen, verkeerde prioriteiten van de regering. Men is zeer sceptisch over de ‘oli moni' waarmee de regering één volle tank per huishouden aanbiedt. “Want wanneer die 'oli moni' er is gaan de benzineprijzen marktconform worden,” wordt er menig keer gewaarschuwd. “Dus de rest van de maand moet je gewoon keihard de hoge prijzen toch betalen. En de vrachtwagens die voeding en goederen moeten transporteren worden niet gesubsidieerd. Dus alles gaat nog duurder worden.”

A20-voorzitter Steven Reyme spreekt het publiek toe. Marleen Cameron support hem.

“Het lijkt alsof alles ze koud laat,” merkt Cameron op. “Ze zijn Oost-Indisch doof voor de roep van het volk. Er zijn ook geen garanties dat ze aan bepaalde zaken werken. Nee, deze regering verdient geen kansen. Als we kansen geven zijn we 12 jaar te lang bezig. Het gaat al 12 jaar moeilijk voor Suriname. We moeten uit die sleur. En als je de stem van het volk negeert, ben je het niet meer waard om in het zadel te zitten. Daarom heeft Organic het pad van beleidsombuiging verlaten, Wij zeggen: weg met de regering, weg met Chan.”

Pique vindt dat er al te lang gesproken is. “If dies na kick-off dan na kick-off. If un’ kon tak’ tide dan na a laatste lesi dat w’o taki want a eerstvolgende lesi w’e kon tap’ strati dan ‘we kon fu du!” Hij stelt dat de regering harder aangepakt moet worden als de ‘zachte benadering’ niet werkt. “Mi no kon fu gi Chan nanga Bravo kans moro. A sari. Ze mogen nu naar huis.” Pique geeft aan hoe slecht het gaat in de achterbuurten en wat men allemaal doet om aan wat geld te komen. “Dies na wan laatste lesi dat w’e kon knap tap wan truck fu kon taki.” benadrukt hij. “If ai bos, dan a bos!”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April