Brazilië: Apen aangevallen uit angst voor apenpokken
11 Aug, 10:40
foto
Uit angst voor besmetting met apenpokken, zijn aanvallen op apen in Brazilië toegenomen.


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar verdriet geuit over het doden van apen in Brazilië uit angst voor besmetting met apenpokken. De Braziliaanse nieuwswebsite G1 meldde dat in de stad Sao Jose do Rio Preto, in de deelstaat Sao Paulo, in minder dan een week tien apen zijn vergiftigd. Soortgelijke incidenten werden gemeld in andere steden.

"Mensen moeten weten dat de overdracht die we nu zien, bij mensen is", zei Margaret Harris, een woordvoerster van de WHO, tijdens een persconferentie in Genève. Brazilië telt volgens de WHO meer dan 1.700 gevallen van apenpokken.

Het ministerie van Volksgezondheid van het land bevestigde op 29 juli één sterfgeval in verband met de ziekte. Het slachtoffer was een man met een lage immuniteit en comorbiditeiten.

Besmetting kan plaatsvinden van dieren op mensen, maar de recente uitbraak houdt volgens Harris verband met menselijke contacten. "Mensen moeten de dieren zeker niet aanvallen", zei ze.

Brazilië heeft ook een lang register van aanvallen op apen tijdens uitbraken van gele koorts.

Sinds mei hebben bijna 90 landen meer dan 29.000 gevallen van apenpokken gemeld. De WHO classificeerde in juli de uitbraak van de eens zo zeldzame ziekte als een internationale noodsituatie.
Advertenties