Minister Ramadhin toont medeleven ouders overleden kind
08 Aug, 00:42
foto
Isabelle van de Leuv heeft zaterdag het leven gelaten op SEH. (Foto: Facebook)


De ouders van Isabelle van de Leuv (anderhalf) zijn geschokt om hun kind te verliezen, terwijl zij tevergeefs smeekten om hulp bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Vader Ismaël van der Leuv en moeder Vanessa Vianen willen antwoorden op hun vragen en vinden dat dit geen enkele ouder meer mag overkomen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft zondagavond zijn medeleven getoond aan de ouders en heeft beloofd dat het gebeurde grondig wordt onderzocht. D-TV Express zond het gesprek live uit.

Bij de triage kregen de ouders code 2. Dit houdt in dat het kind binnen een half uur gezien moest worden door de arts. Dit is echter niet gebeurd. Het kind had een lichte vorm van uitdroging. Er is gesmeekt voor een infuus omdat het kind niks binnen hield. Uiteindelijk stierf het kind zonder behandeld te zijn in de armen van de vader op de SEH. "Het is hartverscheurend wat er is gebeurd, zegt minister Ramadhin in gesprek met Starnieuws. Op basis van informatie op social media en AZP heeft Volksgezondheid besloten een onafhankelijk team in te stellen voor een onderzoek naar het gebeuren. Ook zullen de ouders van het kind gehoord worden door het team, dat al begonnen is met het onderzoek. Ook de weg naar het Medisch Tuchtcollege en een brief naar de directeur van Volksgezondheid, die algemeen inspecteur is, staan open.

Ramadhin heeft zich samen met de directie van AZP en directeur Volksgezondheid, Rakesh Gajadhan Sukul, zondagavond georiënteerd op de SEH. Bij de triage zijn er duidelijk uitdagingen. Het proces zal aangepast moeten worden. Ook is benadrukt dat eenieder geholpen moet worden, ook al zou iemand de drempelkosten niet betalen. De minister merkt op dat ook extra richtlijnen moeten komen als het gaat om behandeling van kinderen. Het gehele traject van binnenkomst tot behandeling van patiënten zal opnieuw onder de loep worden genomen.

In elk geval zal er alles aan gedaan worden opdat - ondanks alle uitdagingen - zulke incidenten zich niet herhalen. Op basis van de uitkomst van het onderzoek zullen verdere besluiten worden genomen. Er is geschokt gereageerd door velen over het intrieste gebeuren en wat de machteloze ouders hebben moeten doorstaan. De ouders stellen dat als er correct was opgetreden, hun kind nog zou leven.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November