Column: Woede om de coach
Het resultaat ligt daar. De laatste twee opeenvolgende winnende vrouwenteams in Europa werden door deze coach geleid. In 2017 was het doel van het Duitse elftal om voor de zevende keer oprij het Europees Kampioenschap te winnen. Daar wist Wiegman een stokje voor te steken. Maar ook in 2022 wist zij Duitsland van het kampioenschap af te houden. Deze overwinning was historisch. Vier keer was Engeland (mede) gastland voor het Europese Kampioenschap vrouwenvoetbal, maar dit jaar was het de eerste keer dat het Engels elftal deze felbegeerde titel won.
Wat wij echter in Suriname beleven is een grote boosheid op de regeerders, maar vooral op de coach en assistent-coach. De boosheid is zo groot dat wij van woede kunnen spreken.
Waar komt deze woede vandaan? Komt het vanwege het falen van de huidige regeerders of omdat deze regering met haar mooie verhalen veel te hoge verwachtingen heeft gewekt en (nog) niet heeft gerealiseerd? Of heeft men de indruk dat de grote verdeeldheid die deze regering tentoonspreidt, waarbij nepotisme (vriendjespolitiek) tot norm is verheven – slechts tot destructie kan leiden? Of komt het domweg omdat het volgens de burgers net één falende regering te veel is? Maar met boosheid los je geen problemen op. De odo Atibron no e meki bun pikin leert ons dat dit reeds decennia in Suriname bekend is. Als je niet oppast maak je het probleem met boosheid groter.
In 1980 – het volk was toen ook boos op de regering - werd de regering Arron afgezet en werden jonge onderofficieren – “Onze jongens” genoemd – jubelend als helden binnengehaald. In 1987 werd – wat overgebleven was van de groep “Onze jongens” - radicaal afgewezen middels verkiezingen. Moeten wij met dit puru bruku- weri bruku – ofwel jojo beleid doorgaan of moet het volk meer als medespeler en mede beoordelaar optreden?
Deze regering spreekt graag van inclusion, maar het beleid kan niet inclusief zijn als grote groepen vanwege armoede à priori veroordeeld zijn tot een plaats in de marge van de samenleving. Armoedebestrijding zal hoge prioriteit moeten hebben. Dat zal middels een sociaal vangnet of een aangepast Bolsa-Familia programma - zoals dat succesvol onder president Lula in Brazilië werd uitgevoerd – of anderszins moeten plaatsvinden. Maar ook een talentontwikkeling beleid is noodzakelijk. Geef de nodige incentives aan zij die op eigen kracht of met hulp van anderen zich ontworstelen uit de armoede.
De No-Nonsens approach van Sarina Wiegman valt op. Zij sprak niet van dreamteam, maar selecteerde een goed team waarbij niet constant gesproken werd over het wisselen van de spelers – hoe legitiem dat ook is in de voetbalsport. Ze probeerde niet de lolbroek uit te hangen. Op ernstige, haast strenge wijze gaf ze leiding aan haar team. Ze had een plan A, een plan B en een Plan C. In Suriname lijkt het alsof er geen plan is. Je hebt niet eens het gevoel dat men winnen wil. Het lijkt meer een zaak van nemen wat te nemen valt, met kennelijk in het achterhoofd: Na ons de Zondvloed.
De coach is met name een persoon die de spelers motiveert en stimuleert tot optimale prestaties. Maar de overwinning van een team hangt natuurlijk niet alleen af van de kwaliteiten van een coach. De spelers blijven het substantieel deel uitmaken of het spel gewonnen dan wel verloren zal worden. Het blijft dan ook een noodzakelijke voorwaarde voor de overwinning dat het ‘voetballende’ volk zich probeert op te trekken aan onze echte grote spelers zoals Anthony Nesty en Eddy Jharap. Bijzondere Surinamers die zich Internationaal en in hun sector onderscheiden hebben.
Met permanent klagen en elkaar verwijten maken win je geen enkele wedstrijd. Je mag de coach wel beoordelen of hij doet wat hij zegt – in een democratie moet dat zelf. Maar de overwinning zal afhangen van de inspanning van allen.
De middelmatigheid die nu tentoon wordt gespreid leidt ertoe dat zwakke broeders en zusters – wijzend naar nog zwakkere broeders en zusters vaststellen: Als hij/zij het kan dan kan ik het ook. Zie daar de neergaande spiraal waarbij middelmatigheid de norm wordt.
Vandaag
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen