Organic Movement last paar dagen pauze in
27 Jul 2022, 01:53
foto
Voor de zevende keer is gisteren een protestbijeenkomst geweest. Deze keer op het Bronsplein. De opkomst is mager. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Organic Movement last een paar dagen pauze in en gaat vanaf maandag de protesten tegen het regeerbeleid hervatten. Ondertussen heeft president Chan Santokhi weer opgeroepen voor een gesprek. Hij heeft ook wijzigingen in zijn beleid aangekondigd waarvan sommige overeenkomen met  de eisen van de demonstranten. “We horen dat het gaat gebeuren, dat het zal gebeuren maar weten niet wanneer en we zien ook niet dat er iets gebeurt,” merkt Marleen Cameron van de Organic Movement op. “De bal ligt nu echt bij de president.”

Op de zevende dag van protesten op Bronsplein is er geen massa opgekomen. Ook op deze locatie was internet voor veel mensen gestremd. ‘Live’ gaan is moeilijk of onmogelijk. “Dat is erg lastig,” merkt Cameron op. “We worden op het netwerk ontzettend geboycot. Heel opmerkelijk dat het echt bij ons alleen is.” Cameron is niet ontevreden over de opkomst. “Het gaat bij mij daar niet om,” geeft ze aan. “Organic heeft al een move gemaakt in Suriname. Het gaat organisch, langzaam zwelt het aan. Het ligt aan de regering hoelang de protesten doorgaan; het hangt af van hoe ze inspeelt op wat wij vragen.”

Enkele sprekers uit het publiek geven aan dat ze geen zin meer hebben om te lopen door de stad. Enkelen merken op dat het vreedzaam protesteren regeringen niet op andere gedachten heeft kunnen brengen. De mensen zijn boos dat terwijl zij met moeite de eindjes aan elkaar knopen door de crisis, de politici zichzelf zegenen. “Het is code zwart in de armoede” stelt een man. Dat de president niet optreedt en misstanden  toestaat irriteert de mensen nog meer. Temeer omdat het regelrecht tegen zijn belofte ingaat om corruptie te bestrijden en af te rekenen met de ‘friends and family’ politiek. De mensen hebben weinig tot geen geloof in dat Santokhi de aangekondigde maatregelen om zijn beleid te wijzigen, gaat uitvoeren.  Al helemaal niet dat om ‘Mellisa’ uit de vele functies te ontheffen.

Cameron: “Organic movement wil ombuiging van het beleid. Ik hoop dat de president goede adviseurs heeft, mensen die hem kunnen raken. Het is niet dat hij moet buigen voor het volk, maar moet luisteren naar het volk. Kijk wat er in Panama is gebeurd. Daar heeft de president naar zijn volk geluisterd en hij heeft zijn kabinet kunnen redden. Als je niet luistert gaat het tot een climax komen.” Ze geeft aan dat men ook stil kan protesteren door een zwarte vlag uit te hangen: “Als teken dat je tegen dit beleid bent en solidair met Organic bent,” legt ze uit. “Een zwarte vlag -het mag ook gewoon een oude zwarte trui zijn - omdat er op dit moment donkere dagen zijn in Suriname.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May