Stand van zaken vervalste reçu's; nog geen aanhoudingen
15 Jul 2022, 00:00
foto
Twee van de voertuigen die in beslag zijn genomen. De auto's zijn gekocht met geld dat toebehoort aan de Staat. (Foto: social media)


Diverse personen zijn verhoord in de zaak 'vervalste reçu's', maar er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Er is beslag gelegd op de rekening van Robert Koendjbiharie bij de Finabank. Op deze rekening heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in twee tranches ruim SRD 40.9 miljoen overgemaakt. Hij wordt gezocht door justitie, maar is voortvluchtig. Ook is er justitieel beslag gelegd op onder andere de rekening van Combé Markt, eveneens bij Finabank. SRD 14 miljoen is overgemaakt van de rekening van Koendjbiharie op die van Combé Markt. Vanuit de rekening van Koendjbiharie is geld overgemaakt naar diverse personen en ondernemers.

Koendjbiharie is duidelijk een stroman in deze zaak. Hij is werknemer bij een stoffeerderij. Zijn rekening is gebruikt voor de overmaking op 25 april SRD 14 miljoen en op 16 juni SRD 26.9 miljoen. Blijkbaar hebben de werkelijke daders controle over deze rekening. Vanuit deze rekening is het geld weer overgemaakt naar verschillende andere rekeningen. Hierbij zijn diverse wetten overtreden, waarbij er sprake is van money laundering. Een deel van het geld is ook gebruikt voor aankoop van een zwarte en een witte Mercedes Benz voor een totaalbedrag van bijkans SRD 8.4 miljoen. Deze voertuigen zijn gisteren in beslag genomen.

Sergio C. heeft verklaard dat hij twee auto’s namens een vriend gekocht heeft die geen rijbewijs heeft. Advocaat Maureen Nibte bevestigt tegenover Starnieuws dat Sergio C. maandag is gehoord in deze zaak, maar hij is niet aangehouden. Sergio C. heeft geen geld gehad van het ministerie van Financiën & Planning op zijn rekening. De auto’s waren op naam van een autohandel, maar de verzekering was op naam van Sergio C. Hij heeft afstand gedaan van de twee auto’s.

Op 27 juni is er weer een valselijk opgemaakte reçu aangeboden aan de CBvS om ruim SRD 20 miljoen over te maken op de rekening van Koendjbiharie. Deze betaalopdracht was, evenals de twee vorige, niet afkomstig van de directieleden van het ministerie van Financiën & Planning, die de procuratiehouders zijn. De verwerking van de betaalopdracht is stopgezet. Op 28 juni heeft directeur van Financiën, Dharmradj Parohi, aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting tegen Koendjbiharie.

Hoewel er aangifte was gedaan, is deze kwestie geheim gehouden door de regering. Assembleelid Melvin Bouva heeft dinsdag 12 juli deze megafraude aangekaart in De Nationale Assemblee. Kort daarna is in een persbericht van het ministerie van Financiën & Planning bevestigd dat SRD 40.9 miljoen van de rekening van de Staat is overgemaakt via vervalste betaalopdrachten. Vanaf de onthulling van Bouva is de zaak in een stroomversnelling beland.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April