India verbiedt 19 plastic artikelen voor eenmalig gebruik
02 Jul 2022, 19:13
foto
Een Indiase arbeider sorteert gebruikte plastic flessen voordat hij ze in 2018 naar Ahmadabad, India stuurde om te worden gerecycled. (Foto: AP)


India heeft een verbod ingesteld op plastic voor eenmalig gebruik op artikelen variërend van rietjes tot sigarettenpakjes om de toenemende vervuiling in het land van bijna 1,4 miljard mensen tegen te gaan. Het verbod op plastic artikelen voor eenmalig gebruik omvat onder meer rietjes, bestek, oordopjes, verpakkingsfolies, plastic sticks voor ballonnen, snoep en ijs en sigarettenpakjes.

Voor de eerste fase heeft de regering 19 plastic items geïdentificeerd die volgens haar niet erg nuttig zijn, maar een groot potentieel hebben om zwerfvuil te worden. Het nieuwe verbod maakt het illegaal om ze te produceren, importeren, stockeren, distribueren of verkopen.

Sommige plastic wegwerpzakken worden ook uitgefaseerd en vervangen door dikkere om hergebruik te stimuleren. Kunststoffabrikanten hadden een beroep gedaan op de regering om het verbod uit te stellen, daarbij verwijzend naar inflatie en mogelijk banenverlies.

De Indiase federale minister van Milieu Bhupender Yadav zei vrijdag op een persconferentie in New Delhi dat het verbod al een jaar in de pijplijn zit. "Nu, die tijd is om", zei hij.

Plastic afval is een belangrijke bron van vervuiling geworden in India, het op een na dichtstbevolkte land ter wereld. De snelle economische groei heeft de vraag naar goederen die worden geleverd met plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals rietjes en wegwerpbestek, aangewakkerd.

Duizenden andere plastic producten – zoals plastic flessen – vallen niet onder het verbod. Maar de federale overheid heeft doelen gesteld voor fabrikanten om verantwoordelijk te zijn voor recycling of verwijdering ervan na gebruik.

Het is niet de eerste keer dat India een plasticverbod overweegt. Maar eerdere iteraties waren gericht op specifieke regio's in het land, wat resulteerde in wisselend succes.

Satyarupa Shekhar, de Azië-Pacific-coördinator van de belangengroep Break Free from Plastic, zei dat een landelijk verbod dat niet alleen het gebruik van plastic omvat, maar ook de productie of invoer ervan een "absoluut boost" was.

India, dat jaarlijks ongeveer 14 miljoen ton plastic gebruikt, heeft geen georganiseerd systeem voor het beheer van plastic afval, wat leidt tot wijdverbreid zwerfvuil. Straten in de dorpen en steden van India zijn bezaaid met gebruikte plastic goederen die uiteindelijk afvoeren, rivieren en oceanen verstikken en ook dieren doden.

Bedrijven als PepsiCo, Coca-Cola Co, het Indiase Parle Agro, Dabur en Amul hadden gelobbyd om rietjes vrij te stellen van het verbod. Behalve de voedsel- en drank- en consumptiegoederenfabrikanten hadden ook plasticproducenten geklaagd over het verbod dat hen naar eigen zeggen onvoldoende tijd gaf om zich op de beperking voor te bereiden.

Sommige deskundigen vinden dat de handhaving van het verbod moeilijk zou kunnen zijn.

Ravi Agarwal, de directeur van Toxics Link, een belangenorganisatie in New Delhi die zich richt op afvalbeheer, zei dat het verbod "een goed begin" was, maar het succes ervan zal afhangen van hoe goed het wordt uitgevoerd.

De regering heeft besloten controlekamers in te richten om elk illegaal gebruik, verkoop en distributie van plastic producten voor eenmalig gebruik te controleren. Maar de daadwerkelijke handhaving van de wet zal in handen zijn van individuele staten en stedelijke gemeentelijke instanties.

Volgens de Verenigde Naties heeft plastic afval epidemische proporties in de oceanen van de wereld, met naar schatting 100 miljoen ton die daar wordt gedumpt. Wetenschappers hebben grote hoeveelheden microplastic gevonden in de darmen van diepwonende oceaanzoogdieren zoals walvissen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April