CLO wil duidelijkheid over hervorming en twk betalingen
25 Jun 2022, 00:00
foto
Michael Miskin, voorzitter van de CLO.


Een twintigtal lidbonden van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) roert zich over brandende zaken. Zij willen dat afspraken die gemaakt zijn, worden ingewilligd. De bonden hebben aangegeven moeite te hebben met de wijze waarop het overheidsapparaat wordt hervormd, zonder dat de CLO hierbij betrokken is. Voorzitter Michael Miskin heeft twee afzonderlijke brieven ontvangen, één is ondertekend door zes bonden en de andere door dertien.

De regering moet 3 x SRD 500 terugwerkende kracht uitbetalen en die van het vakantiegeld van 2017 en 2018. De bonden willen dat deze tegoeden uiterlijk eind augustus in orde worden gemaakt. Er moet ook een aanvang worden gemaakt met de uitbetaling van het CLO-akkoord van 2020 en wel met ingang van september dit jaar. Indien de regering niet ingaat op diverse eisen, dan zijn acties niet uitgesloten volgens de lidbonden.

In een van de brieven geven de lidbonden aan dat velen niet bekend zijn met de inhoud van de Public Sector Reform, waarbij gewerkt zal worden met pakketten voor ambtenaren met als doel de overheidsdienst vrijwillig te verlaten. Dit bericht heeft geleid tot onrust onder de leden. Ook moet volgens de lidbonden onderhandeld worden voor aanpassing van achterhaalde toelagen. Er moet pressie worden uitgeoefend om het CLO akkoord van 2020 uit te voeren.

Miskin om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat een onderhoud is aangevraagd met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Ook is de kwestie van de twk's, vakantiegeld, toelagen en de 50% loonsverhoging die overeengekomen was in 2020, aan de orde gesteld bij de voorzitter van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid, Maurits Hassankhan.

Wat de betaling betreft van 3 x SRD 500 aan twk, is volgens Miskin al een exercitie gemaakt. "Maar het is nog niet duidelijk wanneer deze bedragen uitbetaald zullen worden", stelt de vakbondsleider. Op 9 juni is in een bespreking wel afgesproken dat de uitbetaling zal plaatsvinden. In het gesprek dat aangevraagd is met de minister en het Onderhandelingsorgaan zullen deze zaken verder worden besproken. Dit onderhoud is tentatief gepland voor de komende week. De ambtenaren hebben steeds te maken met stijgende prijzen, terwijl de koopkracht achteruit gaat. Miskin hoopt dat er gauw concrete afspraken worden gemaakt over de uitbetaling.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April